Helden van Haarlem

Portret Henk Grol onthuld

Henk Grol is de 24e ‘Held van Haarlem’. Het portret van de judoka werd feestelijk onthuld en is toegevoegd aan de eregalerij met Haarlemse sporthelden aan het Kennemer Sportcenter. Grol werd in het bijzijn van familie en (judo)vrienden in het zonnetje gezet door de Société Pim Mulier en geëerd voor zijn indrukwekkende carrière.

Grol was onder valse voorwendselen naar het Kennemer Sportcenter gelokt, namelijk voor een interview met Haarlems Dagblad over zijn onlangs verschenen boek/biografie ‘Focus’. In dat boek wordt de vraag gesteld hoe het kon gebeuren dat “de beste judoka ter wereld nooit wereld- of Olympisch kampioen is geworden?” Want dat waren de doelen van Henk Grol, die al jonge leeftijd streefde naar het hoogst haalbare. Dat leidde tot een imposante carrière waarin Grol vooral ook heel veel wél won, zo benadrukte Société-voorzitter Merijn Snoek.

Want Henk Grol mag zichzelf tot de beste en meest succesvolle Nederlandse judoka’s rekenen. Zo haalde hij driemaal zilver op het WK en wist zowel in 2008 (Peking) als in 2012 (Londen) een Olympische bronzen plak in de wacht te slepen. Ook bij de Europese kampioenschappen was hij zéér succesvol: driemaal werd hij Europees kampioen, viermaal tweede en twee keer derde. Voeg daar de nodige Grand Slams en Grand Prix aan toe en Grol wordt meer dan terecht vereeuwigd in de eregalerij.

Het had wel wat voeten in de aarde voordat zijn portret te zien was: Henk Grol mocht samen met zijn vader het portret onthullen en de twee trokken aan de daarvoor bestemde touwtjes. In verband met de harde wind eerder die week was het doek om het portret te verbergen stevig vastgezet. Zo stevig, dat vader en zoon Grol beiden hun touwtje lostrokken zónder dat het doek naar beneden kwam. Een van de leden van percussiegroep Bloco Barri, dat de opening een opzwepende muzikale boost gaf, haalde in allerijl een ladder om het doek er alsnog af te krijgen.

Hoewel niemand iets tegen Grol had gezegd over de onthulling, had de Haarlemse judoka zelf de puzzelstukjes al bij elkaar gelegd. Hij rijdt namelijk elke dag langs het Kennemer Sportcenter en had zodoende al opgemerkt dat er een doek was toegevoegd. In combinatie met de interviewafspraak ging Grol toen al wat dagen. Evengoed was hij zeer trots dat hij, na al vijf keer eerder als Haarlems sportheld van het jaar op de gevel van de sporthal te hebben gehangen, nu definitief is toegevoegd aan deze ‘galerij der groten’.

Uiteraard is Henk Grol ook op deze website opgenomen in de eregalerij: klik hier.