Sportvrouw van het jaar 2019

Selena Piek

Na acht jaar is een badmintonspeelster weer Haarlems sportvrouw van het jaar geworden. Na Akvile Stapusaityte in 2011 viel deze eer in 2019 te beurt aan Selena Piek.

De geboren Blaricumse (30 september 1991) had in maart 2019 een belangrijk aandeel in de titelprolongatie van Duinwijck. Ze won al op haar vijftiende de eerste nationale titel met het Haarlemse badmintonbolwerk. Nu doet ze nog maar sporadisch mee in de Nederlands competitie vanwege haar internationale wedstrijdprogramma.

Duinwijck trad half maart in de finale om het landskampioenschap aan tegen het Haagse DKC. In de reguliere wedstrijd stond het na afloop 4-4. En dus moest een zogeheten golden game de beslissing brengen. Dat werd een thriller. Uiteindelijk wonnen Selena Piek en Jacco Arends het gemengd dubbel en bezorgden zij Duinwijck opnieuw de landstitel. Dat Piek met Arends speelde had een pikant tintje. Ze vormden internationaal 14 jaar een duo totdat de bond begin 2019 besloot om hen uit elkaar te halen. Piek werd gekoppeld aan Robin Tabeling, omdat de bond hen richting de Zomerspelen in Tokyo meer kansen toedichtte. Tabeling is lid van DKC en had dus in de finale om de nationale clubtitel tegen Piek en Arends moeten spelen. Maar door een rugblessure moest Tabeling op het laatste moment afhaken.

Selena Piek dankt haar uitverkiezing tot Haarlemse sportvrouw ook aan haar Europese titel in het damesdubbel. In Minsk klopten Piek en Seinen het Britse koppel Smith en Birch in de finale. In de beslissende game werkten Piek en Seinen een 7-2 achterstand weg door negen keer op rij te scoren.

Foto: (c) Renata Jansen

Sportman van het jaar 2019

Henk Grol

Henk Grol is op 10 december 2019 voor de vijfde keer uitgeroepen tot sportman van Haarlem. Eerder was de judoka nummer één in 2008, 2009, 2012 en 2015. Grol is opvolger van karateka Tyron Lardy, de Haarlemse sportman van 2018.

Hindrik Harmannus Arnoldus Grol (geboren op 14 april 1985 in Veendam, nu woonachtig in Haarlem) dankt zijn uitverkiezing aan zijn bronzen plak op het EK judo in Minsk. In juni versloeg hij olympisch kampioen Lukas Krpalek op ippon in de strijd om de derde plaats. Bijzonder was dat de 111 kilo zware Grol 1 minuut voor tijd een bilspier scheurde. Hinkend stond hij even naast de mat. Desondanks versloeg hij de Tsjech door meteen boven op hem te duiken.

Het betekende voor Grol revanche voor de verloren partij op het WK in Bakoe, een jaar eerder. Toen versloeg Krpalek zijn Nederlandse concurrent al in de eerste ronde. Grol heeft nu acht Europese medailles op zak. Hij werd drie keer eerste, drie keer tweede en tweemaal derde. Op het WK in Japan was Grol twee maanden na het behalen van zijn bronzen EK-plak minder succesvol; wellicht nog het gevolg van zijn bilspierblessure. Hij werd in Tokyo zevende.

Grol kon zijn prijs als Haarlems sportman van 2019 niet zelf in ontvangst nemen. Opvallend genoeg nam Elco van de Geest van Kenamju de honneurs voor zijn clubgenoot waar in het stadhuis van Haarlem. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 dwong Grol ten koste van Van der Geest een startplaats af voor het sportevenement in Peking. Elco: ‘Ik had nooit verwacht een prijs voor Henk in ontvangst te mogen nemen.’

Foto: (c) Renata Jansen

Sportvrouw van het jaar

Sanne Keizer

Voor het eerst is een beachvolleybalster sportvrouw van Haarlem geworden. Sanne Keizer – lid van Bavo Beach Haarlem – dankt haar uitverkiezing aan de Europese titel die ze in 2018 in Scheveningen behaalde. Dat deed ze met Madelein Meppelink. In de finale waren zij met 2-0 te sterk voor het Zwitserse duo Hüberli en Betschart.

De geboren Doetinchemse (1985) begon in 2002 met beachvolleybal. In 2012 werd ze met Marleen van Iersel Europees kampioene

In datzelfde jaar reikte ze tot de negende plek tijdens de Olympische Spelen in Londen. Een jaar later nam Sanne Keizer afscheid van het beachvolleybal. Ze was het vele reizen en trainen zat. Het was tijd voor andere zaken. Ze werd moeder van de tweeling Kees en Puck en ging aan de slag als recherchekundige bij de Haagse politie.

Maar in 2017 begon het weer te kriebelen. Sanne ging werken aan haar comeback, samen met haar nieuwe speelpartner Madelein Meppelink. ‘Ik was er nog niet klaar mee’, aldus de topsportende moeder, die de zorg voor haar kinderen met een gerust hart overlaat aan echtgenoot Michiel van der Kuip – zelf ooit Europees kampioen beachvolleybal – en oppas.

Het doel is Tokio 2020. ‘Daar gaan we voor een medaille.’ Dat ze een half jaar na haar rentree in de trainingszaal al meteen in de prijzen is gevallen op het EK, zorgde ook bij Sanne Mulder voor verbazing. ‘We werken aan een traject op langere termijn. Met een plek bij de beste acht in Scheveningen waren we ook al tevreden geweest. Dat we Europees kampioen zijn geworden, geeft veel vertrouwen.’

Foto: (c) Renata Jansen

Sportman van het jaar

Tyron Lardy

Tyron Lardy hangt in 2019 voor de tweede keer met zijn portret aan de buitenmuur van het Kennemer Sportcenter. De karateka van Kenamju, geboren in 1996 in Haarlem, is net als twee jaar geleden gekozen tot sportman van het jaar van zijn woonplaats.

Lardy dankt zijn uitverkiezing onder meer aan zijn derde plaats tijdens het Europees Kampioenschap in Servië en zijn overwinning in de World Cupwedstrijd in Spanje. Lardy liep als klein kind al rond bij de karateka’s van Kenamju.

Zijn hele leven is René Oerlemans zijn trainer geweest. Het talent moest als tiener wel een dip overwinnen. Hij voelde zich onzeker, dacht dat hij de top niet kon halen en won weinig. ‘Ik bakte er destijds niets van.’ Hij twijfelde of hij wel moest doorgaan met zijn sport. Maar Oerlemans behield altijd het vertrouwen in zijn pupil. Op zijn veertiende kwam de omslag. Lardy ging serieus en hard trainen, waardoor zijn talent kwam bovendrijven.

De Haarlemmer, bijna twee meter lang, beoefent binnen het karate de discipline kumite. ‘Daarbij gaat het om de strijd tegen elkaar. Het komt niet alleen op kracht, maar ook op tactiek aan. Het is net schaken. Je moet zien je tegenstander een stap voor te zijn.’

Zijn doel is om in 2020 in Tokio deel te nemen aan de Olympische Spelen. Karate maakt dan voor het eerst onderdeel uit van het olympisch programma. ‘Dit jaar staat volledig in het teken van mijn plaatsing voor de Zomerspelen. Dat zal een heel zwaar karwei worden, maar ik ga er uiteraard alles aan doen om Tokio te halen’, aldus Lardy die de studie wis- en natuurkunde volgt.

Foto: (c) Renata Jansen