Helden van Haarlem

Sportvrouw van het jaar 2022

ROMANA SCHURING

2022 - Romana Schuring

Trampolinespringster Romana Schuring (1995) – lid van TVIJ IJmuiden – is als Haarlemse sportvrouw van het jaar 2022 de opvolgster van Selena Piek. Zij dankt haar uitverkiezing aan haar verrassende zilveren medaille tijdens het Europees Kampioenschap op het onderdeel synchroonspringen.

Ze is de eerste Haarlemmer die een EK-medaille bij het trampolinespringen in de wacht wist te slepen. Romana vormde in het Italiaanse Rimini een duo met Niamh Slattery van Triffis Alkmaar. Op het onderdeel synchroonspringen kwam het tweetal tot 46.970 punten. Daarmee hoefden ze alleen Bryony Page en Isabelle Songhurst uit Groot-Brittannië voor zich te dulden (47.750). 

De Haarlemse was zelf ook beduusd dat ze op het EK tweede wisten te worden. Een beginnende stressfractuur aan haar scheenbeen zorgde namelijk voor een problematische voorbereiding op het EK. “Ik kon in de weken voor het toernooi slechts eens in de drie dagen trainen. Ik verwachtte dan ook niet dat we de finale zouden halen, laat staan het podium”, aldus Romana, die met het zilver de turnbond te kijk zette. Deze heeft besloten de geldkraan dicht te draaien voor de trampolinesport. “We hebben laten zien waar we staan als Nederlandse trampolinespringers. We kunnen mee met de Europese top.”

Foto: (c) Renata Jansen

Sportman van het jaar 2022

LORAN DE MUNCK

2022 - Loran de Munck

Loran de Munck leverde tijdens het Europees Kampioenschap turnen in 2022 een unieke prestatie. De Haarlemmer werd tweede op paardvoltigeren. Het is nog geen Nederlander voor hem gelukt om op dit in ons land relatief onbekende onderdeel het EK-podium te halen. Een historische medaille dus. 

Loran – lid van Pax Haarlemmermeer – begon op zijn vijfde met turnen. Waar anderen met een grote boog om het turnpaard heen lopen en liever kiezen voor rekstok of brug, trok hem juist de voltige. “Het is geweldig, al zit er een flinterdun lijntje tussen vallen en doorgaan. Die spanning geeft een kick. Als het ritme lekker aanvoelt, is voltige een soort dansen over een paard.”

In 2019 verliep zijn EK-debuut evenwel rampzalig. Hij viel twee keer. Daarna wilde Loran er zelfs de brui aan geven. Maar gelukkig kwam de afgestudeerde hbo-student (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek) terug op dat besluit. Vijf kilo lichter na een periode van afvallen pakte hij de draad ambitieus op. Met als resultaat zijn zilveren plak op het EK van 2022. De verwachtingen waren daarna hoog gespannen, maar tijdens zijn WK-debuut viel Loran van het paard. Hij kon ondanks deze tegenvaller tevreden zijn, want hij was de eerste Nederlander op een WK turnen die op voltige de finale wist te halen. Zijn prestaties in 2022 zorgen ervoor dat Loran de komende jaren op grote toernooien zeer waarschijnlijk tot de favorieten voor een podiumplek gaat behoren. Misschien nog niet tijdens de Olympische Spelen van 2024, maar anders vier jaar later wel. Loran wil, als het voorspoedig blijft gaan, zijn grote idool Epke Zonderland achterna. 

Foto: (c) Renata Jansen

In 2020 en 2021 was er, in verband met corona, geen Huldiging Haarlemse Sportprijzen en werd er geen Sportvrouw van het jaar gekozen


Sportvrouw van het jaar

2019: SELENA PIEK

Na acht jaar is een badmintonspeelster weer Haarlems sportvrouw van het jaar geworden. Na Akvile Stapusaityte in 2011 viel deze eer in 2019 te beurt aan Selena Piek.

De geboren Blaricumse (30 september 1991) had in maart 2019 een belangrijk aandeel in de titelprolongatie van Duinwijck. Ze won al op haar vijftiende de eerste nationale titel met het Haarlemse badmintonbolwerk. Nu doet ze nog maar sporadisch mee in de Nederlands competitie vanwege haar internationale wedstrijdprogramma.

Duinwijck trad half maart in de finale om het landskampioenschap aan tegen het Haagse DKC. In de reguliere wedstrijd stond het na afloop 4-4. En dus moest een zogeheten golden game de beslissing brengen. Dat werd een thriller. Uiteindelijk wonnen Selena Piek en Jacco Arends het gemengd dubbel en bezorgden zij Duinwijck opnieuw de landstitel. Dat Piek met Arends speelde had een pikant tintje. Ze vormden internationaal 14 jaar een duo totdat de bond begin 2019 besloot om hen uit elkaar te halen. Piek werd gekoppeld aan Robin Tabeling, omdat de bond hen richting de Zomerspelen in Tokyo meer kansen toedichtte. Tabeling is lid van DKC en had dus in de finale om de nationale clubtitel tegen Piek en Arends moeten spelen. Maar door een rugblessure moest Tabeling op het laatste moment afhaken.

Selena Piek dankt haar uitverkiezing tot Haarlemse sportvrouw ook aan haar Europese titel in het damesdubbel. In Minsk klopten Piek en Seinen het Britse koppel Smith en Birch in de finale. In de beslissende game werkten Piek en Seinen een 7-2 achterstand weg door negen keer op rij te scoren. 

In 2020 en 2021 was er, in verband met corona, geen Huldiging Haarlemse Sportprijzen en werd er geen Sportman van het jaar gekozen

 

Sportman van het jaar

2019: HENK GROL

Henk Grol is op 10 december 2019 voor de vijfde keer uitgeroepen tot sportman van Haarlem. Eerder was de judoka nummer één in 2008, 2009, 2012 en 2015. Grol is opvolger van karateka Tyron Lardy, de Haarlemse sportman van 2018.

 Hindrik Harmannus Arnoldus Grol (geboren op 14 april 1985 in Veendam, nu woonachtig in Haarlem) dankt zijn uitverkiezing aan zijn bronzen plak op het EK judo in Minsk. In juni versloeg hij olympisch kampioen Lukas Krpalek op ippon in de strijd om de derde plaats. Bijzonder was dat de 111 kilo zware Grol 1 minuut voor tijd een bilspier scheurde. Hinkend stond hij even naast de mat. Desondanks versloeg hij de Tsjech door meteen boven op hem te duiken.

Het betekende voor Grol revanche voor de verloren partij op het WK in Bakoe, een jaar eerder. Toen versloeg Krpalek zijn Nederlandse concurrent al in de eerste ronde. Grol heeft nu acht Europese medailles op zak. Hij werd drie keer eerste, drie keer tweede en tweemaal derde. Op het WK in Japan was Grol twee maanden na het behalen van zijn bronzen EK-plak minder succesvol; wellicht nog het gevolg van zijn bilspierblessure. Hij werd in Tokyo zevende.

Grol kon zijn prijs als Haarlems sportman van 2019 niet zelf in ontvangst nemen. Opvallend genoeg nam Elco van de Geest van Kenamju de honneurs voor zijn clubgenoot waar in het stadhuis van Haarlem. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 dwong Grol ten koste van Van der Geest een startplaats af voor het sportevenement in Peking. Elco: ‘Ik had nooit verwacht een prijs voor Henk in ontvangst te mogen nemen.’