Helden van Haarlem

Henk Grol

Als vijfvoudig Haarlems sportman van het jaar was het portret van Hindrik Harmannus Arnoldus Grol tussen 2008 en 2020 al meerdere keren te zien aan de buitenmuur van het Kennemer Sportcenter. Sinds 14 september 2023 hangt het er voor ‘eeuwig’. Henk Grol (14 april 1985) is de 24ste Haarlemse sportheld en zesde judoka die is opgenomen in de eregalerij.

Grol groeide uit tot één van de boegbeelden van het Nederlandse judo. Eerst in de klasse tot 100 kilo, vanaf 2017 bij de superzwaargewichten. Hij werd driemaal tweede op het WK, won brons op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 en stond negen keer op het podium tijdens Europese Kampioenschappen en de Europese Spelen. Driemaal werd Grol Europees kampioen

Van Veendam naar Haarlem
Grol wilde als jongetje al de beste van de wereld worden. Daar had hij alles voor over. Om die reden verhuisde de Veendammer als tiener van zijn judoclub in Groningen naar Kenamju in Haarlem. “Dat was immers het Ajax van het judo”, liet hij zich een keer ontvallen. In het begin reed hij op en neer tussen Veendam en Haarlem. Aangezien dat niet was vol te houden, ging hij op kamers in de Spaarnestad. Bij Kenamju werd Maarten Arens, eerst clubgenoot van Grol en later bondscoach, belangrijk voor hem als trainer. In aanloop naar de Zomerspelen van 2008 trok Cor van der Geest noodgedwongen zijn handen van Grol af, omdat diens zoon Elco en Grol moesten strijden om één olympisch startbewijs.

Grol was misschien wel de beste judoka ter wereld zonder wereldtitel of olympisch goud, schreef dagblad Trouw ooit. Hij droomde ervan om in navolging van Anton Geesink, Wim Ruska en Mark Huizinga olympisch kampioen te worden. Hij was daar obsessief mee bezig, leefde 15 jaar als een monnik en eiste veel van zijn lichaam. Soms te veel. Mede door ernstig blessureleed en te veel spanning (“de stress maakte me soms kapot”) is zijn droom nooit uitgekomen.

Na de Olympische Spelen van 2021 in Japan (uitschakeling in de achtste finales) kwam een einde aan Grols imposante carrière. Daarna is hij zijn sportschool begonnen in Velserbroek. Een week voor de onthulling als sportheld van Haarlem is zijn biografie getiteld ‘Focus’ uitgekomen.

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Henk Grol: klik hier. De afbeelding is afkomstig van Wikimedia Commons en toont Henk Grol na het winnen van de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.