Helden van Haarlem

Wie is dat ook alweer?

Aan welke Olympische Spelen nam de Haarlemse judoka Claudia Zwiers eigenlijk deel? Juist: die van 1996 in Atlanta en 2004 in Athene, en níet die van 2000 in Sydney. Wie dit wist kon punten scoren in de tweede – en wederom succesvolle – editie van de Pim Mulier Sportquiz.

Onder het genot van een heerlijk biertje, het Jopen Proeflokaal in de Waardepolder was de gastheer, legde sportjournalist en –commentator Andy Houtkamp de deelnemers het vuur aan de schenen. Houtkamp kwam overigens op in een AZ-shirt. “Excuses, mijn HFC Haarlem-shirt kon ik niet vinden, dan maar een andere club uit de buurt”, luidde de verklaring.

Twintig teams uit Haarlem en omstreken pretendeerden genoeg kennis in huis te hebben om aan de strijd deel te nemen. Maar wie zijn feiten enkel opdoet tijdens Studio Sport op zondagavond en een enkele keer darten kijken, kwam bedrogen uit. Wie weet er bijvoorbeeld wie de recordhouder van het aantal interlands bij het Nederlands ijshockey-elftal is? En op welk voetbalveld in de regio Haarlem werd het weekend voor de quiz een eredivisieduel afgewerkt? Regelmatig klonk er ‘o ja!’ of ‘wie is dat ook alweer!’ door de zaal. En na moeilijke vragen zag je enkele groepjes, de kin zelfverzekerd omhoog, al lachend de zaal inkijken. Zij wisten het antwoord. Of althans, dat meenden ze te weten…

Het team van Jules Bakker verwachtte al tijdens de quiz niet als winnaar uit de bus te komen. “We zijn vast een goede middenmoter.” Het werd uiteindelijke de zevende plaats. “We kijken wel veel sport hoor, maar ik geloof niet dat we zoveel wisten als sommige anderen hier in de zaal.” Toch hebben ze het naar hun zin. “Het is heel gezellig en niet iedereen schreeuwt er steeds doorheen en dat gebeurt vaak wel.” Toch onderbreekt juist het team van Jules op een gegeven moment de presentator. “Hij wilde een grap maken over badminton! Dan grijpen we natuurlijk in, haha.” Het team neemt dan ook deel namens badmintonclub Duinwijck.

Bestuurslid van de Société Pim Mulier en voormalig sportjournalist Fred Postma wordt met zijn team achtste. Hij spreekt van een geslaagde avond. Alhoewel: “het verbaast me. Ik ben een sportfanaat, maar ik had minder antwoorden paraat dan verwacht. Blijkbaar is er meer weggezakt dan gedacht. Maar de opkomst is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en het was een hele goede en gezellige avond. Echt een groot succes zo.”

Evenals vorig jaar ging de sportredactie van Haarlems Dagblad er met de eindzege vandoor, met het team van Haarlem 105 als goede tweede.