Société Pim Mulier is opgericht om Haarlemse sporthelden te eren en om jonge talentvolle sporters te ondersteunen. Bij het 20-jarig bestaan van de Société is dat extra kracht bijgezet met de lancering van Team PIM. Daarbij zetten voormalige topsporters zich in om Haarlemse talenten te ondersteunen in hun ontwikkeling.
Het doel van de feestelijke avond bij Restaurant Franzen was dan ook tweeledig. Ten eerste het vieren van het jubileum met sponsors en relaties, waarvan sommigen al sinds de oprichting betrokken zijn bij de Société en daar in tijd of geld aan bijdragen. Ten tweede de lancering van Team PIM, een team van talentvolle Haarlemse sporters die keihard werken om hun (Olympische) dromen werkelijkheid te laten worden. Team PIM is een nieuw initiatief van de Société, waarbij talenten afhankelijk van hun behoefte worden ondersteund en gebruik kunnen maken van kennis, ervaring en netwerk van oud-Olympiërs Claudia Zwiers, Yvonne van Gennip en Floris-Jan Bovelander.
Pi tot ver achter de komma
De lancering van Team PIM en de presentatie van de talenten vormden dan ook het hoogtepunt van de jubileumavond, met een heerlijk driegangendiner van Restaurant Franzen en muzikale omlijsting door Käthe van den Hurk (zang) en Jasper Swank (piano). De avond werd op enthousiaste en ludieke wijze gepresenteerd door het magisch cabaret-duo Rob en Emiel. Al bij de opening wisten zij het publiek te verrassen door uit het niets twee flessen wijn tevoorschijn te toveren. Naarmate de avond vorderde, wisten zij de aanwezigen steeds meer te verbazen, onder meer met een act rondom het getal Pi, dat Rob tot ver achter de komma uit zijn hoofd had geleerd, en door geblinddoekt te benoemen welke voorwerpen mensen in hun hand hadden. Het zorgde voor verbaasde reacties en vooral veel gespeculeer over hoe de mannen dit alles voor elkaar kregen. Een enkeling wilde zelfs de volledige gastenlijst nalopen om te bekijken of er geen ‘infiltrant’ onder de bezoekers was.
Maar ook met de enthousiaste presentatie en ad remme reacties wisten Rob en Emiel de sfeer er goed in te krijgen. Met name Floris-Jan Bovelander moest het ontgelden met opmerkingen en plaagstootjes, toen hij samen met Yvonne van Gennip en Claudia Zwiers op het podium stond om over hun inzet voor Team PIM te vertellen. Maar de helden ontzagen elkaar onderling ook niet, al dan niet onbedoeld. Zo wilde Floris-Jan Bovelander het verschil schetsen tussen teamsporters en individuele sporters, waarop hem ontglipte dat ‘Claudia sowieso niet met mensen om kan gaan’ en versprak Yvonne van Gennip zich, waardoor ze de suggestie wekte dat ze een deel van haar successen aan haar ‘dealer’ te danken had (ze bedoelde een autodealer). Zowel de helden als de zaal konden er hard om lachen en dat tekende de goede sfeer.
Talenten geen Olympische kans ontnemen
Uiteraard was het niet alleen maar lachen geblazen en vertelden de voormalige Haarlemse topsporters ook serieus over de noodzaak om talentvolle sporters te ondersteunen. Zo benoemde Floris-Jan Bovelander het belang om ook te kijken naar de zaken buiten de sport, zoals school en sociale contacten. Claudia Zwiers vulde aan dat toptalenten zoveel tijd kwijt zijn aan sport en school, dat ze nauwelijks tijd overhouden voor hun vrienden – laat staan voor een bijbaantje. “We mogen talenten niet de kans ontnemen om de Spelen te halen, omdat ze het geld er niet voor hebben!”. Yvonne van Gennip benadrukte het belang van mentale begeleiding, waar zij zelf het geluk had om tijdens haar carrière Ted Troost te treffen, al gaf ze ook aan dat ze terugkijken ook begeleiding nodig had gehad toen ze eenmaal gestopt was.
Na de introductie van ‘idee en doelstelling’ van Team PIM was het tijd om de talenten die samen Team PIM vormen op het podium te halen. Onder luid applaus kwamen Mats van den Bos (schaatsen), Teuntje Mollee (roeien), Floor Slooff (schaatsen) en Megan Warners (judo) naar voren. Zij introduceerden zichzelf en vertelden kort over hun sport, hun carrière tot nu toe en over zaken waar zij tegenaanlopen in hun sportcarrière. Dat varieerde van mentale begeleiding tot praktische zaken, zoals het beschikbaar hebben van een autootje om niet afhankelijk te zijn van (groot)ouders en vrienden om naar een wedstrijd of training elders in het land te reizen. Het was een eyeopener voor sommige aanwezigen. Zo zei iemand: “eerst dacht ik: ja, ik zou ook wel graag een auto willen krijgen, maar ik begrijp nu dat het niet zozeer gaat om de auto maar om de onafhankelijkheid en vooral dat je niet áltijd maar een beroep op anderen hoeft te doen.”
Doorgestoken kaart?
Nu was de jubileumavond mede bedoeld om geld bij elkaar te krijgen voor Team PIM. Dat gebeurde niet alleen door de verkoop van tickets voor de avond, maar ook met een loterij. Verschillende personen en bedrijven hadden daarvoor fraaie prijzen beschikbaar gesteld, van tegoedbonnen voor sportwinkel Sport ’N Styles tot luxe wijnpakketten van Vinites tot een overnachting in Bed & Breakfast Mieke en Co. Zoals dat gaat bij loterijen werd er nadat iemand twee prijzen had gewonnen al snel ‘husselen!’ geroepen en werd er – zeker met magiërs op het podium – gesuggereerd dat het doorgestoken kaart was. Dat de loting er wel degelijk eerlijk aan toeging, bleek wel toen Yvonne van Gennip het winnende lootje trok voor een boek geschreven door haar partner en sportjournalist Jaap de Groot. Dat werd gewonnen door… Jaap de Groot! Wederom grote hilariteit in de zaal – en uiteraard werd het boek door Jaap nogmaals ter verloting aangeboden.
Al met al een zeer geslaagde avond in een ontspannen sfeer, waarop Société Pim Mulier bewees dat het ook na 20 jaar in staat is om nieuwe vormen te vinden om een relevante bijdrage te leveren aan de Haarlemse sport. En dit nog altijd met als doel om te zorgen dat Haarlem ook ‘morgen’ sportsuccessen kan behalen en dat de talenten van nu op een dag misschien wel als nieuwe ‘Helden van Haarlem’ worden toegevoegd aan de eregalerij.
Een foto-impressie van de avond vindt u op onze Facebook-pagina.
Tekst en beeld: Johan Tempelaar.