Helden van Haarlem

Hopgift Pim Mulier-bier

Een eigen bier voor Nederlands grootste sportpionier. Op woensdag 1 juli vond in de Haarlemse Jopenkerk de zogenoemde hopgift plaats voor het Pim Mulier-bier, ter gelegenheid van het Pim Mulier-jaar. 

Jopenbier ontwikkelde een speciaal recept voor het Mulier-bier, waarbij werd gekozen voor een Pale Ale. ‘Pim Mulier haalde zijn inspiratie uit het buitenland, van waar hij de populaire sporten naar Nederland bracht’, zo verklaart Jopen-directeur Michel Ordeman. ‘Wij dachten: laten we dat met dit bier dan ook doen. Pale Ale is heel populair op het moment, net als het ‘zwaardere’ broertje India Pale Ale; IPA. Beide bieren moeten het hebben van hun hopkarakter. Het Pim Mulier-bier wordt qua kleur donkerblond, licht amber en qua smaak fruitig/bitter. Hop met fruittonen, dat is echt iets wat uit de ‘nieuwe’ bierlanden als Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland komt.’

Het brouwen van het Pim Mulier-bier nam ongeveer een dag in beslag, waarbij er twee hopgiften waren. De eerste hopgift om de bittere smaak aan het bier te geven, de tweede om onder meer de aroma’s aan het bier toe te voegen. Die tweede hopgift werd, onder het toeziend oog van Jopen-brouwer Quentin, gedaan door Herman Opmeer, initiator van het Pim Mulier-jaar. Na ongeveer een week is het bier uitgegist, waarna het twee weken narijpt voordat het verwerkt wordt naar flessen en vaten. Medio augustus is het Pim Mulier-bier klaar en verkrijgbaar in diverse horecagelegenheden.

www.pimmulier150.nl