Helden van Haarlem

Olympische Spelen blijven het doel

In 2008 en in 2010 ontving judoka Bram Crans een bijdrage uit het talentenfonds van de Société Pim Mulier om deel te kunnen nemen aan internationale jeugdtoernooien. Inmiddels heeft de in 1991 geboren Crans de seniorenstatus bereikt. Maar zijn ambitie om deel te nemen aan de Olympische Spelen is nog altijd ongewijzigd.Crans wist als junior regelmatig het podium te halen op nationale en internationale toernooien. In 2009 behaalde hij zelfs, op 18-jarige leeftijd, de derde plaats in het Nederlands kampioenschap voor senioren. De definitieve overstap naar de senioren is echter nog even wennen. Bovendien liep Crans aan het begin van dit seizoen een knieblessure op. ‘Het is toch echt wel een stapje hoger’, vertelt de vierdejaars student sport, management en ondernemen. ‘Ik heb nog even nodig om ervaring op te doen op dit niveau en om sterker te worden. Daarbij ben ik naar de hogere gewichtsklasse tot 73 kilo gegaan. Dat heeft zijn gevolg voor mijn huidige prestaties. Maar ik merk wel dat ik me erg aan het ontwikkelen ben.’

‘Dankzij de bijdrage uit het talentenfonds heb ik aan een aantal internationale toernooien deel kunnen nemen. Ieder land heeft zijn eigen judostijl. Om daar kennis mee te maken en gewend aan te raken moet je de judoka’s uit die landen gewoon in je handen hebben. Het gevoel dat je meekrijgt op zo’n toernooi en de ervaring die ik heb opgedaan, hebben absoluut bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Momenteel neem ik deel aan kwalificatietoernooien voor het Europees kampioenschap tot 23 jaar. Dat is een van mijn subdoelen op weg naar mijn absolute doel: deelnemen aan de Olympische Spelen. Daar wil ik helemaal voor  gaan. Ik train erg veel, ben er veel mee bezig en doe er alles aan om de top te halen.’