Helden van Haarlem

Guus Scheffer

Beter laat dan nooit. Die vier woorden waren op 28 maart 2023 zeker van toepassing op de onthulling van het portret van de ‘vergeten’ Haarlemse gewichtheffer Guus Scheffer. Hij werd 95 jaar na het behalen van zijn bronzen olympische plak alsnog opgenomen in de eregalerij van Haarlemse sporthelden.

Scheffer werd ‘ontdekt’ door Maarten Westermann, verzamelaar van Olympische parafernalia. Hij kwam Scheffer op het spoor toen hij op verzoek van Museum Haarlem wat sportspullen uitzocht die daar op zolder lagen. Hij zag toen een sigarendoosje voorzien van de naam ‘Scheffer’. In het doosje een drietal ‘enigszins door de tijd aangevreten’ medailles. Het bleken twee herinneringsmedailles voor deelname aan de Olympische Spelen in 1924 (Parijs) en 1928 (Amsterdam) én een bronzen plak van die laatste Spelen. Het intrigeerde Westermann en hij ging op onderzoek uit naar deze vergeten gewichtheffer.

‘August’ (Guus) Scheffer bleek als twintiger eigenaar te zijn geweest van het Haarlemse café Sport-Lust, een soort trefpunt en clubhuis voor Haarlemse sporters. Scheffer was een begenadigd sporter en blonk uit in onder meer wielrennen, gymnastiek en zwemmen. Maar echt talentvol was Scheffer in het  gewichtheffen. Hij pakte meerdere malen de nationale titel en mocht meedoen aan de Olympische Spelen in 1924. Die verliepen enigszins teleurstellend, omdat – volgens Scheffer – de Franse tegenstanders de nare gewoonte hadden om tijdens het spel de regels te veranderen.

In 1928 haalde Scheffer in Amsterdam zijn gram. In een bomvolle zaal naast het Olympisch Stadion werd hij derde in de klasse middengewicht (tot 75 kilogram). Daarmee was hij op die Spelen de eerste medaillewinnaar voor Nederland. In Haarlem was Scheffer destijds een local hero avant la lettre. Al doofde zijn ster na het Olympisch succes snel uit. Zijn naam komt nog voor op de deelnemerslijst van het EK in Wenen, daarna verdwijnt die uit de sportkaternen. Al organiseert hij in 1933 nog wel de intocht en huldiging voor zijn vriend Jacques van Egmond, nadat deze wielrenner wereldkampioen sprint is geworden.

De eer om de foto van Scheffer te onthullen was aan Maarten Westermann en Herman Opmeer, die tijdens deze gelegenheid officieel afscheid nam als voorzitter van Société Pim Mulier.

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Guus Scheffer: klik hier