Helden van Haarlem

Yvonne van Gennip

Goud op de Olympische Spelen van 1988 in Calgary op de 1500, 3000 en 5000 meter. Tweemaal nationaal allroundkampioene. Eenmaal tweede en twee keer derde op het WK. Driemaal tweede en eenmaal derde op het EK.

Behalve goed schaatsen kon Yvonne van Gennip ook goed voorspellen. Als kleuter zei ze eens tegen haar oudere zus dat ze later beroemd zou worden. Zeventien jaar na die uitspraak lag Nederland in het algemeen en Haarlem in het bijzonder aan haar voeten. Zelden was de Grote Markt zo druk bevolkt als op die maartse dag in 1988. Zo’n 35.000 mensen stonden er samengedromd om Yvonne van Gennip te huldigen. De ijskoningin was zojuist teruggekeerd uit Calgary waar ze tot ieders stomme verbazing, zeker die van de toenmalige DDR-concurrentes, drie keer goud had gepakt. Zoiets had nog nimmer een Nederlandse rijdster eerder vertoond. Ze trad in Canada in de voetsporen van Ard Schenk, die drie keer goud had behaald in 1972. En dat, terwijl ze drie maanden voor de Winterspelen nog geopereerd moest worden vanwege een slijmbeursontsteking en enige tijd rust moest houden. Niemand gaf daarom een dubbeltje voor haar kans, maar juist in die rol van underdog voelde Van Gennip zich happy. Ze sloeg ongenadig hard toe in Calgary en reed bovendien op de 3 en 5 kilometer wereldrecords. En dat voor iemand die aan het begin van haar carriËre met haar ‘prikslagje’ te boek stond als een sprintster. Op het WK sprint in 1982 was ze als ontluikend talentje vierde geworden. Later bleek dat ze juist op de langere afstanden het best uit de verf kwam.

In totaal heeft ze aan drie Winterspelen meegedaan: Serajevo, Calgary en Albertville. In het Franse Alpenstadje koos zij bewust voor de oorspronkelijke Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. Dat leidde bij sommigen in het land tot het nodige onbegrip. Dat neemt niet weg dat Nederlandse schaatsfans nu nog kippenvel krijgen als ze terugdenken aan Yvonne van Gennip en haar fenomenale races in Calgary.

Ze runt tegenwoordig haar Yvonne van Gennip Talent Fonds in Amsterdam. Sinds het voorjaar van 2022 is een sporthal in Haarlem-Noord, vlakbij de plek waar ze opgroeide, naar haar vernoemd: de Yvonne van Gennip Sporthal. Ze heeft deze hal zelf geopend.

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Yvonne van Gennip: klik hier.