Helden van Haarlem

Ruud Geels

Ruud Geels was tussen 1965 en 1983 een fenomeen op de voetbalvelden. In 18 jaar profvoetbal maakte de geboren Haarlemmer 605 doelpunten in 741 officiële duels. Hij werd vijfmaal topscorer van Nederland, een record. Dat gebeurde vier keer in dienst van Ajax (van ’75 tot en met ’78, 123 goals in 132 competitieduels) en eenmaal bij Sparta. Hoogtepunt: zijn vijf treffers op 1 november 1975 tegen Feyenoord, toen Ajax met 6-0 won. Geels kreeg als Europees topschutter eenmaal de zilveren en tweemaal de bronzen schoen uitgereikt.

Geels werd op 28 juli 1948 geboren als vierde zoon van de Haarlemse bakker Henk Geels. Voor hij bij Telstar – in 1965 – debuteerde in het betaalde voetbal speelde de goaltsjedief voor de amateurclubs DSS en Onze Gezellen. HFC Haarlem was uit den boze, omdat hij in een EDO-buurt woonde. Bovendien was de jonge Geels erg verbolgen over het feit, dat een bestuurslid van Haarlem nogal lauw reageerde, toen die vroeg wat zijn vader voor werk deed. Ruud Geels scoorde uit alle hoeken en in alle standen. Met kopballen, zweefduiken, omhalen, intikkertjes en loeiharde schoten.

Als prof kwam Geels uit voor Telstar, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Club Brugge, Ajax, Anderlecht, Sparta, PSV en NAC. Hij speelde twintig interlands en scoorde elfmaal voor Oranje. In 2007 verscheen de biografie van Ruud Geels, getiteld ‘Altijd Raak’.

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Ruud Geels: klik hier.