Helden van Haarlem

Rob Ridder

Winnaar van 28 nationale seniorentitels waarvan negen in het enkelspel. Werd als eerste Nederlander Europees jeugdkampioen. Behaalde met zijn vrouw Marjan twee keer brons op het EK en een keer brons op de All England, de voorloper van de huidige wereldkampioenschappen.

Rob Ridder, jongste van een gezin met vijf zoons en een dochter, zag al in de wieg de shuttles aan zich voorbij vliegen. Niet zo vreemd als wordt bedacht dat badminton centraal stond in het Haarlemse gezin Ridder. Alle kinderen bleken talentvol en uiteindelijk succesvol. Veel van hen grepen nationale titels. Vooral zijn broer Piet liep over van het talent. De benjamin echter zou dankzij een ongekende vechtlust en de juiste sportmentaliteit verder komen dan zijn broers en zus.

Al op zesjarige leeftijd nam zijn moeder, zijn eerste trainer, hem mee naar Duinwijck, dat al eerder bestond als tennisclub in Bloemendaal. De badmintonclub bestaat sinds 1948. Op zijn elfde maakte Ridder voor het eerst kennis met zijn huidige vrouw Marjan. Zij nam in de jeugd van Duinwijck als dubbelpartner de rol over van Rob’s zus Marja. Rob en Marjan Ridder waren in de jaren zeventig en tachtig gevreesd op de nationale en later ook internationale toernooien. Samen grossierden zij in titels. Ook als enkelspeelster groeide Marjan tot grote hoogte. Haar pech was dat ze stuitte op een generatiegenoot die nog net iets beter was; Joke van Beusekom.

Ook buiten de baan klikte het tussen de twee. Rob en Marjan trouwden en hebben twee zoons, Koen en Rein. Uiteraard zijn zij beiden lid van Duinwijck, en, uiteraard, beiden talentvol. Koen Ridder was lid van de nationale selectie. In aanloop naar de Olympische Spelen van Londen in 2012 bereikte hij de 18e plaats op de wereldranglijst in het dubbelspel, net niet voldoende om deelname aan de OS af te dwingen.

Badminton is ook na hun carrière centraal blijven staan in het leven van Rob en Marjan Ridder. De Haarlemmer was meer dan een kwart eeuw voorzitter van zijn club Duinwijck en van 2008 tot 2011 ook voorzitter van de badmintonbond. Als coach was Ridder eveneens succesvol. Vanaf 2008 is hij samen met Wim Fisscher coach bij BC Duinwijck. In de tien jaar dat hij Duinwijck coacht wint Duinwijck de Europa Cup (2011), twee maal het landskampioenschap (2009 en 2011) en wint Duinwijck de strijd om de nationale beker (2009 en 2011).

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Rob Ridder: klik hier.