Helden van Haarlem

Marcel Joost

De recordinternational (163 caps) is een wandelend recordboek: de slagman/outfielder kwam in 23 seizoenen hoofdklasse honkbal tot 859 duels, 1166 honkslagen, 148 homeruns en sloeg in zijn fabuleuze carriËre in 3310 beurten een slaggemiddelde van .353 bij elkaar. Naast 6 WK’s, 6 EK’s en 2 Olympische Spelen was Joost ook actief op 7 Haarlemse Honkbalweken.

Marcel Joost genoot van de druk, was de meester van de adrenaline. Hoe belangrijker het moment, hoe beter hij presteerde. ,,Mijn grote kracht was dat ik op de cruciale momenten kon toeslaan. Het geheim is het negatieve om te zetten in het positieve”, zei hij tijdens een afscheidsinterview in Haarlems Dagblad. ,,Nooit, maar dan ook nooit, moet een slagman naar de plaat lopen en denken ‘Oh mijn god, ik hoop maar dat het goed gaat’. Ik hield mezelf juist voor: ‘Mars, als je n˙ die honkslag slaat, ben jij het mannetje’. Ik visualiseerde wat het teweeg zou brengen bij ploeggenoten en publiek als ik het winnende punt zou binnen meppen. Die instelling heeft mij veel succes gebracht.”

Slagman Joost genoot van het gevecht met de werper. In 859 officiële hoofdklassewedstrijden (record) en 163 interlands (record) stond hij zo’n vierduizend keer (record) oog in oog met een pitcher. En elke keer was Joost zich bewust van de psychologie van het onderlinge duel. ,,Voor een slagman is honkbal een sport van falen. Want als je van de tien slagbeurten drie keer de bal met succes raakt, ben je een goeie. Terwijl je dus zeven maal de mist in gaat. Omdat je als slagman vaker verliest dan wint, is het een heel psychologisch spelletje. Ik vond dat fantastisch.”

De speler van Pirates (1978), Haarlem Nicols (1980-1992) en Kinheim (1993-2002) kon naast goed slaan ook hard lopen en had een heel goede arm. In zijn topjaren streepte de outfielder de bal vanuit het verre veld in een keer naar de thuisplaat. Joost, opgegroeid in de Amsterdamse Jordaan, heeft het hart op de tong. Als iets hem niet zint, zegt hij het direct. ,,Hoe denk je dat ik met Haarlem Nicols in de jaren tachtig vijf keer op rij landskampioen ben geworden? Het hoeft helemaal niet verkeerd te zijn om iemand een keer helemaal verrot te schelden. Bij Nicols werd de waarheid verteld. Ik heb daar met iedereen ruzie gemaakt. Maar wel op zo’n manier dat het na vijf minuten weer over was. Zo schep je duidelijkheid, laat je teamgenoten zien dat je gedreven bent.”

Na zijn afscheid in 2002 heeft Joost zich gestort op het coachen. Naast coach van Kinheim is hij bovendien een van de drijfveren achter de Haarlemse honkbalschool, die in de zomer van 2003 van start is gegaan.

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Marcel Joost: klik hier