Helden van Haarlem

Kirsten van der Kolk

Enkele dagen voor ze in haar functie van bondscoach van de Nederlandse roeisters actief was tijdens het WK op de Bosbaan, is op 20 augustus 2014 het portret onthuld van Kirsten Irene Merian van der Kolk. Dat gebeurde op een heel speciale en unieke manier.

Waar de grote foto’s van de andere negentien Haarlemse sporthelden in de eregalerij steevast werden onthuld tijdens een feestelijke ceremonie in en buiten het Kennemer Sportcenter, gebeurde dat in het geval van Kirsten van der Kolk bij haar oude roeivereniging Het Spaarne. Kirsten werd op 18 december 1975 geboren in Haarlem. Als roeister groeide ze later naar grote hoogte, maar in haar jeugd vond ze ook hockey, tennis, stijldansen en vioolspelen leuk. Ze studeerde sociale geografie in Amsterdam en korte tijd Japankunde in Rotterdam.

Kirsten heeft in de dubbeltwee lichtgewicht met Marit van Eupen drie keer aan de Olympische Spelen meegedaan. In Sydney (2000), Athene (2004) en Peking (2008). De tegenwoordig in Zwanenburg woonachtige roeister maakte haar olympische debuut in 2000 met een zesde plaats. Na hun winst in het wereldbekerklassement in 2003 wonnen Van der Kolk en Eupen een jaar later de bronzen plak in Athene.

Daarna stopte Kirsten – getrouwd met oud-roeier Pepijn Aardewijn – met topsport om zich helemaal te wijden aan het moederschap. Geïnspireerd door de Zomerspelen in Athene vernoemde ze haar dochtertje naar de Griekse godin van de overwinning, Nike. Maar het begon daarna weer te kriebelen. In 2007 pikte Kirsten de draad weer op als toproeister. En hoe. Met Marit van Eupen won ze goud in Peking in de lichte dubbel twee.

Daarmee maakte de topsportende moeder, die in diverse klassen ook nog zes keer de nationale titel greep, haar levensmotto meer dan waar: ‘Als je echt wat wilt, kan het!’ Het goud van Kirsten en Marit was van historische betekenis. Ze waren de eerste Nederlandse roeisters met een gouden medaille. Ze werden om die reden onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Kirsten is in 2008 gestopt met toproeien. Daarna heeft ze van alles opgepakt. Ze is onder meer sportjournaliste en roeicoach, geeft lezingen en clinics en is ook consultant op het gebied van leiderschapsontwikkeling.

Externe links 
Voor de Wikipedia-pagina over Kirsten van der Kolk: klik hier.