Helden van Haarlem

Dennis van der Geest

Dennis van der Geest aansprekend en spraakmakend! Een jaar na zijn afscheid als internationaal topjudoka is ook Dennis van der Geest – althans zijn portret – opgehangen op de plek waar hij als sportheld thuishoort. Aan de buitenmuur van het Kennemer Sportcenter, naast vijftien andere Haarlemse iconen in de sport.

Het is een eerbetoon aan de man die een ambassadeur was voor zijn club Kenamju in het bijzonder en de judosport in Nederland in het algemeen. Dennis van der Geest was de afgelopen vijftien jaar de meest aansprekende en spraakmakende topsporter van Haarlem. Aansprekend vanwege zijn prestaties. Spraakmakend door de manier waarop hij zich buiten de judomat ook als DJ en tv-persoonlijkheid presenteerde. Dennis van der Geest is de eerste judoka die tien keer op rij Nederlands kampioen is geworden. Hij sleepte twee Europese titels in de wacht. Zijn tweede Europese hoofdprijs won hij in het Sloveense Maribor, toen zijn broer Elco ook kampioen werd.

In 2005 werd hij in Egypte wereldkampioen. Zelf vindt hij de Europese titel (2000 en 2002) die hij won met het Nederlandse team zijn beste moment. Tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004 behaalde Dennis van der Geest een bronzen medaille. In totaal heeft hij drie keer aan Zomerspelen meegedaan. In Sydney, Athene en Peking.

Nederland zal hem waarschijnlijk ook onthouden vanwege zijn pijnlijke afscheid tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008. Hij schreeuwde het uit na zijn partij in de eerste ronde tegen de Rus Tamerlan Tmenov. Die viel met zijn 130 kilo boven op de arm van ongelukkige Haarlemmer. Van der Geest hield er een scheurtje aan over in zijn spaakbeen, een scheur in een aanhechtingsspier en een scheur in een mediale band. Zijn vader zei na het bezoek aan het ziekenhuis: ‘Ik heb Dennis twee uur zien huilen. Zo heb ik hem nog nooit gezien’.

Dennis van der Geest leerde judoën van zijn vader Cor, die in 1971 directeur/eigenaar werd van de Kennemer Amateur Judovereniging (Kenamju) aan de Gedempte Oude Gracht. Met zijn club won Dennis van der Geest twee keer de Europa Cup voor teams. Over Dennis van der Geest en zijn familie verscheen eind 2003 de documentaire Een Sterke Band. Filmmaker Roel van Dalen, bekend van de Ajax-documentaire ‘Daar hoorden ze engelen zingen’, volgde het gezin gedurende een half jaar. Uit de film, uitgezonden door de NOS, blijkt de bijzondere verhouding die Van der Geest met zijn vader Cor, moeder Els en broer Elco heeft.

Eind 2007 kwam het boek ‘Los’ uit over Dennis van der Geest. De titel slaat op de ideale mentale situatie in een wedstrijd én op de strijd die hij voerde om los te komen van zijn vader annex coach.

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Dennis van der Geest: klik hier.