Helden van Haarlem

Hét toernooi van het jaar

Aan de vooravond van het wereldkampioenschap voetbal vond hét toernooi van het jaar al plaats: de Pim Mulier-sportquiz. In de kantine van de Koninklijke HFC verzamelden zich ditmaal zestien teams om zich in de 4e editie van de quiz op hun sportkennis te laten toetsen. Traditiegetrouw was sportcommentator Andy Houtkamp de presentator, lag de organisatie in handen van Kwis-Spelen en zaten de teams van Haarlem 105 en Haarlems Dagblad klaar om onderling te bepalen wie er met de winst vandoor zou gaan.

Wie goed is ingevoerd in het Haarlemse sportleven en -geschiedenis kon met veel vragen goed uit de voeten. Afkortingsnamen van verenigingen mochten worden uitgeschreven en vele vragen over de Helden van Haarlem passeerden de revue. Over welke sport schreef Pim Mulier nooit een boek? (Inderdaad, over schaken). Welke vier judoka’s zijn er naast Guillaume Elmont nog meer opgenomen in de eregalerij aan het Kennemer Sportcenter? (Jessica Gal, Ruben Houkes, Dennis van der Geest en de bij de quiz aanwezige Claudia Zwiers). En met welke partner behaalde Marjan Ridder de meeste successen in de vrouwendubbel (nee, niet Joke van Deutekom, maar Joke van Beusekom). En passant maakte presentator Houtkamp zich, onder publiekelijke instemming, nog even goed boos over de weigering van IJsbaan Haarlem om de accommodatie naar schaatsheldin Yvonne van Gennip te noemen.

Ook het voetbal kwam, in verband met het naderende wereldkampioenschap, uitgebreid aan de orde. Het team van communicatiebureau De Coalitie had al snel het idee dat zij op dat onderdeel, in tegenstelling tot veel andere aanwezigen, veel punten konden scoren. Want hoeveel doelpunten maakte oud-Haarlem speler Ruud Gullit op WK’s? Nee, niet 0 maar 1. En met welke landen zat Nederland in 1990 eigenlijk in de poule? Egypte, Ierland en Engeland. ‘Leg die encyclopedie eens weg’, werd er van achteruit de zaal richting de mannen van De Coalitie geroepen. bij de vraag welke oranje-speler er in de WK-finale in 2010 twee keer geel kreeg (en dus rood?) werd er gedecideerd ‘Joris Matthijssen’ genoteerd. “Of toch die ander…nee ik weet het zeker!” Nog voor de uitslag worden ze door Haarlem 105 op de feiten gedrukt. “Bij die makkelijke vraag over rood in de finale heb je toch wel Heitinga ingevuld he?”

Voor het team de Sportieve Stickies van Van Rooden Accountacy was al snel duidelijk dat ze geen goede score gaan behalen. “Al die jaartallen en logo’s weten we niet hoor!” Maar helemaal slecht ingevoerd zijn ze niet. “Ik wist toch mooi wel waar HSVC voor staat: Haarlemse Spoorweg Volleybal Club.” Hoe dan ook, hebben ze het naar hun zin vertelt Mart van Rooden. “Het zit leuk in elkaar. Het is voor mij een van de redenen om sponsor te zijn. Je draagt iets bij aan de maatschappij, ze hebben goede initiatieven en de activiteiten zijn vaak origineel en kennen een hele leuke sfeer.”

Ondanks de gezelligheid delven de Sportieve Stickies het onderspit en eindigen ze als laatste. De Coalitie vindt zichzelf terug op een achtste plaats. En tegen alle verwachtingen zijn het niet Haarlems Dagblad of Haarlem 105 die er met de winst vandoorgaan. Het team van badmintonclub Duinwijck werd afgetekend eerste en mag zich de Pim Mulier-sportquizkampioen van 2018 noemen. Volgend jaar zal Duinwijck haar titel verdedigen, waarbij direct werd aangeboden om de 5e editie van de quiz in de nieuwe badmintonhal te organiseren.

De Pim Mulier Quiz is mede mogelijk gemaakt door Team Sportservice, Koninklijke HFC en Société Pim Mulier. De organisatie was wederom in handen van Kwis-Spelen. Ook de foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Kwis-Spelen.