Helden van Haarlem

En garde!

Sponsors en relaties van de Societé Pim Mulier namen op 7 juni de sabel ter hand en maakten kennis met de schermsport. Het Haarlemse schermtalent Job de Ruiter, die hard werkt aan zijn ‘Olympische-2020 droom’, en zijn trainer Jeroen Divendal verzorgden een clinic waarin de beginselen van de schermsport aan bod kwamen.

Voor bijna alle deelnemers was het de eerste keer dat zij zelf gingen schermen. Jeroen Divendal bereidde de deelnemers dan ook stapsgewijs voor, voordat de sabels daadwerkelijk gekruist konden worden. Met een aantal oefeningen werd er gewerkt aan houding en bewegingen, terwijl ondertussen zaken als regels en puntentelling werden uitgelegd. Tijdens de diverse oefeningen – zowel met als zonder sabel – was het plezier van de gezichten af te lezen. Maar ook het fanatisme, met name bij de meest sportieve (en competitieve!) deelnemers. Het was dan ook niet verwonderlijk dat voormalig topjudoka Claudia Zwiers er in het minitoernooitje met de eindzege vandoor ging.

Voordat de schermvesten en –maskers werden aangetrokken, stond er een Italiaans buffet klaar in de kantine van het Kennemer Sportcenter. Italiaans, omdat schermen in Europa met name in Italië werd beoefend. Het land gold in de 16e eeuw zelfs als dé schermacademie van de wereld.

Job de Ruiter geldt als een groot schermtalent en werd in het verleden meerdere malen ondersteund vanuit het talentenfonds van de Société. Hij werkt al jaren toe naar zijn grote droom: deelnemen aan de Olympische Spelen in 2020. Enkele jaren geleden verscheen op deze site een interview met Job over onder meer zijn Olympische droom: klik hier.

Een zeer geslaagde activiteit en – na eerdere clinics roeien en curling – wederom een leuke kennismaking met een sport die weliswaar bekend is, maar door slechts weinigen eerder is gedaan. Er werden al suggesties gedaan voor clinics handbal en rolstoelhockey, uiteraard neemt het bestuur deze suggesties mee.

Foto: (c) Johan Tempelaar. Meer foto’s op de Facebook-pagina van de Société