Rob Ridder

Winnaar van 24 nationale seniorentitels waarvan negen in het enkelspel. Werd als eerste Nederlander Europees jeugdkampioen. Behaalde met zijn vrouw Marjan drie keer brons op het EK en met Joke van Beusekom zilver op het wereldkampioenschap.

Rob Ridder, jongste van een gezin met vijf zoons en een dochter, zag al in de wieg de shuttles aan zich voorbij vliegen. Niet zo vreemd als wordt bedacht dat badminton centraal stond in het Haarlemse gezin Ridder. Alle kinderen bleken talentvol en uiteindelijk succesvol. Veel van hen grepen nationale titels. Vooral zijn broer Piet liep over van het talent. De benjamin echter zou dankzij een ongekende vechtlust en de juiste sportmentaliteit verder komen dan zijn broers en zus. Al op zesjarige leeftijd nam zijn moeder, zijn eerste trainer, hem mee naar Duinwijck, dat al eerder bestond als tennisclub in Bloemendaal. De badmintonclub bestaat nu 55 jaar. Op zijn elfde maakte Ridder voor het eerst kennis met zijn huidige vrouw Marjan. Zij nam in de jeugd van Duinwijck als dubbelpartner de rol over van Rob's zus Marja. Rob en Marjan Ridder waren in de jaren zeventig en tachtig gevreesd op de nationale en later ook internationale toernooien. Samen grossierden zij in titels. Ook als enkelspeelster groeide Marjan tot grote hoogte. Haar pech was dat ze stuitte op een generatiegenoot die nog net iets beter was; Joke van Beusekom.

Ook buiten de baan klikte het tussen de twee. Rob en Marjan trouwden en hebben twee zoons, Koen en Rein. Uiteraard zijn zij beiden lid van Duinwijck, en, uiteraard, beiden talentvol. Koen Ridder maakt deel uit van Jong Oranje. Badminton is ook na hun carrière centraal blijven staan in het leven van Rob en Marjan Ridder. Rob Ridder is al 25 jaar voorzitter van de club die van Haarlem een badmintonstad maakte. Duinwijck speelt op het hoogste niveau in de Nederlandse competitie. Volgend jaar hoopt Ridder met Duinwijck in Haarlem de Europa Cup te organiseren.


Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Rob Ridder: klik hier.

Rob Ridder
Adriaan Paulen
Claudia Zwiers
Dennis van der Geest
Floris Jan Bovelander
Gé Peters
Guillaume Elmont
Jaap Eden
Jacques van Egmond
Jessica Gal
Kees Akerboom
Kick Smit
Kirsten van der Kolk
Loek Biesbrouck
Marcel Joost
Marjan Ridder
Pim Mulier
Rob Ridder
Ruben Houkes
Ruud Geels
Ruud Wielart
Tom Okker
Yvonne van Gennip