Helden van Haarlem

Wiebe Wieling verzorgt elfde Pim Mulier-lezing

De elfde editie van de Pim Mulier-lezing staat in het teken van de Elfstedentocht. Wiebe Wieling, voorzitter van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en in het dagelijks leven schoolbestuurder, zal op donderdag 20 november de lezing verzorgen. 

Met de lezing neemt de organiserende Société Pim Mulier een voorschot op het Mulier-jaar 2015, waarin de 150e geboortedag van de grondlegger van de moderne sport in Nederland wordt herdacht. Pim Mulier was (mede-)oprichter van onder meer de Haarlemse Football Club (nu de koninklijke HFC), de Haarlemse Lawn-TennisClub, de Nederlandse Atletiek en Voetbal Bond (nu KNVB en KNAU) en de Internationale Schaatsunie.

Ook staat Mulier, geboren in het Friese Witmarsum en op jonge leeftijd verhuisd naar Haarlem, bekend als initiator van de Elfstedentocht. Op basis van zijn notities over de schaatstocht die hij maakte langs elf Friese Steden, werd in 1909 voor het eerst een officiële Elfstedentocht gehouden. Het welbekende kruisje, de felbegeerde beloning voor deelnemers die de tocht binnen de toegestane tijd uit weten te rijden, is ontworpen door Mulier. Wiebe Wieling, zelf in het bezit van twee van deze kruisjes, zal in de lezing onder meer ingaan op de relatie tussen Mulier en de Elfstedentocht.

De Pim Mulier-lezing is een initiatief van de Société Pim Mulier en werd eerder verzorgd door onder meer Hein Verbruggen, Erica Terpstra, Michael van Praag en Joop Alberda. 

Locatie: clubhuis Koninklijke HFC te Haarlem, inloop van 17:30 tot 18:00 uur.