Helden van Haarlem

Tropische temperaturen bij vijfde Pim Mulier Sportquiz

‘Ik dacht nog, ik doe een lekker warm wolletje aan’, grapte Andy Houtkamp, sportverslaggever en vaste presentator van de jaarlijkse Pim Mulier Sportquiz, aan het begin van de avond. De temperatuur in de Duinwijck-kantine lag echter op tropische hoogte. Door de opkomst, waardoor het gezellig druk was in de toch al warme kantine, maar ook door de inspanningen van deelnemers om dat ene sportfeitje uit hun geheugen op te diepen.

Net als in eerdere jaren was het ‘o ja-gehalte’ hoog tijdens de quiz. Want hoe heette nou toch ook alweer die wielrenner die tijdens de Tour de France door aan volgauto het prikkeldraad in werd gereden? Van welke speler van – toen nog –  de Sovjet-Unie stopte Hans van Breukelen de strafschop in de EK-finale van 1988? En welke Nederlandse bobsleeër besloot op het laatste moment tóch niet van start te gaan tijdens de Olympische Winterspelen in 2010?

De overige vragen, die werden afgewisseld met filmfragmenten, varieerden van eenvoudig tot (zeer) moeilijk. Zo wisten bijna alle teams wel dat de naam van Frank Voskuilen onlosmakelijk verbonden is met de Basketbalweek, maar kon bijna niemand antwoord geven op de vraag welke speler in 2014 MVP werd in de Major League Baseball. Uiteraard waren er ook vragen rondom de Haarlemse sport. Welke schaatslegende was korte tijd lid van HFC Haarlem? In welk jaar en op welke locatie werd de eerste Haarlemse Honkbalweek gehouden? En wie is er vandaag de dag voorzitter van de Honkbalweek? Is dat Guus van… A, B, C of D?

Na twee quizrondes kwam Haarlem105 als beste uit de bus, dit team ging naar huis met de hoofdprijs: een VIP-bezoek aan een wedstrijd van AZ, beschikbaar gesteld door Haarlems Dagblad. Duinwijck, dat de quiz vorig jaar op haar naam schreef en daarop direct de gastlocatie voor deze editie aanbood, volgde op de tweede plek. Zij kregen de prijs die door SportSupport beschikbaar werd gesteld: deelname voor het hele team aan de Teva Halve van Haarlem. De andere teams troostten zich met de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen – evenals de gezelligheid. En dat was – in tegenstelling tot de parate sportkennis – wel bij alle teams in orde.

De Pim Mulier Sportquiz is mede mogelijk gemaakt door Team SportService (sponsoring), Kwis-spelen.nl (organisatie), Andy Houtkamp (presentatie) Badmintonclub Duinwijck (gastlocatie) en Haarlems Dagblad en SportSupport (prijzen).


Tekst: Johan Tempelaar | Foto: Ramon Philippo