Helden van Haarlem

Talent uitgelicht: Nadine Hollander

Met ingang van 2020 maakt de sport karate onderdeel uit van de Olympische Spelen. Wellicht dat Nadine Hollander, lid van Karate Kenamju, dan namens Nederland om het eremetaal zal strijden. In 2016 werd de inmiddels 15-jarige karateka alvast Europees kampioen, in oktober van dit jaar zal ze Kenamju en Nederland vertegenwoordigen op het jeugd-WK Karate (tot 21 jaar) op Tenerife.

Onlangs deed Nadine mee aan een aantal internationale toernooien, voor haar direct goede ‘meetmomenten’ in aanloop naar het WK. ‘Het eerste meetmoment toernooi was in Luxemburg’, vertelt Nadine. ‘Ik won drie wedstrijden en stond toen in de finale. In de finale kwam ik steeds meer voor te staan. Mijn tegenstander kon dat niet zo goed hebben en trok aan mijn haar en krabde me in mijn gezicht. Ze werd gediskwalificeerd en ik was dus eerste. Het tweede meetmoment was in Duitsland, de Krokoyama cup. Ik won mijn eerste wedstijd. De tweede verloor ik, ik had geen herkansing meer. Dit was niet wat ik gehoopt had, maar goed ik had er in ieder geval een gewonnen dus weer een punt erbij voor het WK.’

‘Het laatste meetmoment was in Salzburg. Na een korte nacht begon mijn wedstrijd. Ik won mijn eerste partij. Toen verloor ik mijn tweede wedstrijd, dit was hetzelfde meisje waarvan ik op de Krokayama cup verloor. Ik had nu gelukkig wel een herkansing. Mijn eerste herkansing won ik. Toen moest ik voor de derde plek vechten, ik verloor. Zeker niet wat ik had gehoopt. Er had meer ingezeten en zeker een podiumplek. Gelukkig had ik wel genoeg punten gehaald en kreeg ik te horen dat ik mee mag naar het WK in Tenerife.’

Naast deze toernooien deed Nadine mee aan de Rotterdam Cup (1e plaats), de Ruhr Games (1e plaats), de Open di Toscana (3e plaats) en de Youth Cup in Kroätie (geen podiumplaats). Ook behaalde ze in mei van dit jaar de zwarte band sportkarate. Momenteel is ze hard bezig om te trainen voor het WK. De Société Pim Mulier gaf Nadine een bescheiden financiële steun in de rug om haar ambities te kunnen verwezenlijken. ‘Ik ben heel blij dat mijn donateurs me willen steunen en ik zo aan al deze toernooien mee kon doen. Het gedoneerde geld wil ik gebruiken om deze zomer naar een trainingskamp te gaan zodat ik goed in vorm ben na de vakantie. Ook kan ik jullie donaties goed gebruiken voor het WK, aangezien de bond maar de helft vergoed van mijn reis en verblijf op Tenerife.’

Nadine Hollander wordt door Société Pim Mulier ondersteund via Talentboek, een website voor crowdfunding. Talentboek wil er aan bijdragen dat talenten worden geholpen om de top te halen en is bedoeld voor talenten met een officiële NOC*NSF talentstatus. Zie www.talentboek.nl.