Helden van Haarlem

Sportminded Haarlem bij elkaar voor 3e Pim Mulier-quiz

“Als we dit keer maar hoger eindigen dan vorig jaar”, zegt Jan Berkhout lachend terwijl hij de gloednieuwe kantine van voetbalclub HFC EDO binnenstapt, waar dit jaar de Pim Mulier-sportquiz plaatsvind. Vorig jaar eindigde de huidige penningmeester van de Société met zijn team bij de laatste drie.

Om  zijn team ditmaal beter voor de dag te laten komen heeft Berkhout het versterkt met sportkenners van honkbalclub Kinheim. Dat is ook wel nodig, want er blijken dit jaar nog meer teams mee te doen dan vorig jaar: maar liefst vijfentwintig. “Dat vind ik zo leuk”, vertelt hij. “Meestal zijn het vooral de sponsors die we bij elkaar verzamelen. Nu is heel sportend en sportminded Haarlem op een gezellige manier bij elkaar.”

Behalve het aantal teams is ook het programma van de avond dit jaar wat uitgebreid. Behalve de quiz zelf is er een loterij ten bate van de activiteiten van de Société waaronder het talentenfonds en moet in de pauze de wel heel bijzondere penaltyserie tussen voetbalclubs HSV Hoek en FC Lisse worden bekeken. Presentator van het geheel is de inmiddels vertrouwde sportverslaggever Andy Houtkamp, die ditmaal ter assistentie zijn zoon Jason heeft meegenomen.

Voor de quiz, die mede mogelijk is gemaakt door Team Sportservice, blijkt wederom kennis over sport in de breedste zin van het woord erg handig. Uiteraard ligt daarbij de focus op Haarlem en haar inwoners. Wie weet bijvoorbeeld op wiens schoenen Floris-Jan Bovelander de finale van EK Hockey in 1987 speelde? En met welke blonde vrouw, die hem ook nog leerde schieten, werd Humberto Tan dit jaar meerdere keren gesignaleerd? “Nee nee nee! Niet Dionne Stax, zoals bijna alle teams dachten”, zegt Andy tegen de deelnemers, maar judokampioene en Société-bestuurslid Claudia Zwiers, zelf ook deelnemer aan de quiz. “Wie is Claudia Zwiers?”, reageert een lokale voetbalbestuurder vanuit de zaal.

En waar staat YVGTF voor? Inderdaad, het Yvonne van Gennip Talentenfonds. “Dat vond ik nou een leuke vraag”, zegt Berkhout over die laatste. “Yvonne kennen we allemaal én het draait bij ons uiteindelijk toch ook om het ondersteunen van talenten.. Zo’n loterij helpt daar ook weer bij.” Over de prestaties van zijn team, maakt de penningmeester zich tijdens de avond niet zoveel zorgen. “Ik heb er wel vertrouwen in dat we op een mooie plek in de middenmoot eindigen. En als dat niet gebeurt, was het toch een mooie avond met goede sfeer.”

De quiz wordt uiteindelijk gewonnen door de nummer twee van vorig jaar: Haarlem 105. Daarmee is de sportredactie van Haarlems Dagblad, dat de vorige twee edities op haar naam zette, is onttroond. Het team van Berkhout en de zijnen eindigt op de 15de plek.

De prijzen voor de quiz en loterij werden aangeboden door: Haarlems Dagblad, Honkbal Week Haarlem, Café Koops, Intersport Kennemer, IBIS Styles Hotels, Fred Postma Advies, Haven van Zandvoort, HFC EDO, Koninklijke HFC, Asics, Andy Houtkamp en Opmeer PR & Communicatie.

Foto’s: (c) Johan Tempelaar. Meer foto’s op onze Facebook-pagina