Helden van Haarlem

Sporthistorie gezocht

De kicksen van Kick, de ijzers van Yvonne, het tennisracket van Tom… In verband met een expositie over de geschiedenis van sport in Haarlem is Museum Haarlem op zoek naar bijzondere sportobjecten. Uiteraard zijn ook minder ‘spectaculaire’ voorwerpen van harte welkom, als er maar een duidelijke link is naar het rijke Haarlemse sportverleden.

Haarlem kent een lange sporthistorie. Dat is alleen al te merken aan de oprichtingsjaren van verenigingen als KHFC (1879, oudste voetbalclub van Nederland), HLTC (1885, oudste tennisclub van Nederland), turnvereniging BATO (sinds 1896), de Kennemer Golfclub uit 1910 en Honkbalverenging Kinheim uit 1935. Verder zijn veel internationaal succesvolle sporthelden uit Haarlem afkomstig; denk alleen al aan sportpionier Pim Mulier, Kick Smit, Tom Okker, Yvonne van Gennip, Dennis van der Geest, Floris Jan Bovenlander en Jessica Gal. En  aan de sportopleiding CIOS volgden sinds 1948 – eerst in Overveen, later in Haarlem – duizenden studenten hun opleiding, onder wie beroemde sporters als Guus Hiddink, Claudia Zwiers en Leo Beenhakker.

Museum Haarlem is druk bezig met het voorbereiden van de sporttentoonstelling “Haarlem Sportstad”, die in november wordt gepresenteerd. Doel van de tentoonstelling is om bezoekers bewust te maken van de lange en significante sporthistorie van de stad en van de vele sporthelden die ze heeft voortgebracht. Wie denkt een bijzonder voorwerp in huis te hebben dat – al dan niet in bruikleen – op de expositie thuishoort, kan mailen naar haarlemsportstad@gmail.com (bij voorkeur met een foto van het voorwerp).