Helden van Haarlem

Schermtalent Job de Ruiter droomt van Spelen 2020

Op zijn tiende jaar kwam Job de Ruiter door een proefles voor het eerst in aanraking met de sport schermen. Vijf jaar later is de Haarlemmer, die schermt op het wapen floret en lid is van de  vereniging Holland Schermen, een van de grootste schermtalenten van Nederland.

Job neemt regelmatig deel aan jeugdtoernooien in binnen- en buitenland, waarmee punten te verdienen zijn voor de Europese- en de Wereldjeugdkampioenschappen. Voor het Europese jeugdkampioenschap kwam Job met 2482 van de benodigde 2500 punten net tekort om zich te kwalificeren. Voor het WK haalde hij wel voldoende punten en op het grootste internationale jeugdtoernooi van Europa, de CEP-Marathon in Parijs, wist hij als eerste Nederlander ooit de zilveren medaille in de wacht te slepen.

Het WK vond begin april plaats in Porec in Kroatië. Met zijn 15 jaar was Job de jongste deelnemer aan het toernooi. Hij eindigde op een niet onverdienstelijke 73e plaats, op een deelnemersveld van 105. ‘Ik vond het wel cool om aan dit toernooi mee te doen’, vertelt Job. ‘Maar zeker in het begin vond ik het best spannend. De eerste wedstrijd verloor ik dan ook meteen met 5-1. In de poule heb ik twee wedstrijden gewonnen en vier verloren, daarna speelde ik tegen de Koreaan Taewook Ha. Die wedstrijd heb ik met 15-7 verloren en toen lag ik er uit. De dag erna heb ik wedstrijden gekeken van de beste 32. Qua niveau was dat nog te vroeg geweest voor mij, maar ik denk wel dat ik dat kan gaan halen. Achteraf gezien had het dit jaar nog wel wat beter gekund, maar je schermt toch tegen de beste spelers van de wereld.’

De droom van Job is om ooit deelname aan de Olympische Spelen af te dwingen. NOC*NSF maakte eind 2012 echter bekend geen geld meer te investeren in het floretschermen. Het betekent dat Job en zijn ouders toernooien en materiaal zelf moeten bekostigen. En schermen is een dure sport: een floret, waarvan Job er jaarlijks zeker vier verslijt, kost al ruim honderd euro en in totaal maakt hij zo’n negenduizend euro aan kosten per jaar. Job is dan ook naarstig op zoek naar sponsors en ontving onlangs een financiële bijdrage uit het talentenfonds van de Société Pim Mulier, bestemd voor een trainingskamp in Padova (Italië).

Job: ‘Schermen is in Italië een veel grotere sport dan in Nederland en het niveau ligt er erg hoog. We trainen er tegen hele goede tegenstanders en krijgen les van trainers die aan de top hebben geschermd. Ik geloof dat ze allemaal al eens de beste van de wereld zijn geweest of aan de Olympische Spelen hebben meegedaan. Of dat voor mij haalbaar is weet ik niet, maar het is wel waar ik voor ga. Maar eerst is het belangrijk om me te verbeteren en sterker te worden door hard te trainen en ervaring op te doen tijdens trainingsstages en toernooien.’

Job de Ruiter is te volgen via zijn eigen site: www.jobderuiter.nl

De Société Pim Mulier levert door middel van een talentenfonds een bescheiden bijdrage aan jonge en talentvolle sporters uit Haarlem. Klik hier voor meer informatie over het talentenfonds.