Helden van Haarlem

Portret Kirsten van der Kolk onthuld

Haarlem heeft er een sportheld bij. Op woensdag 20 augustus werd in het clubhuis van De Koninklijke Roei- en Zeilvereniging Het Spaarne het portret van voormalig Olympisch kampioene Kirsten van der Kolk onthuld. Het portret van Van der Kolk wordt toegevoegd aan de eregalerij ‘Helden van Haarlem’ aan het Kennemer Sportcenter.

Van der Kolk wist in haar carrière als roeister vele medailles in de wacht te slepen, waaronder de Wereldbeker in 2003 en een bronzen en een gouden plak op twee van de drie Olympische Spelen waaraan ze deelnam. Van der Kolk behaalde haar successen op het onderdeel lichte dubbel twee, samen met Marit van Eupen. De Olympische gouden plak van het duo vormde een primeur voor het Nederlandse vrouwenroeien, waarop Van der Kolk en Van Eupen werden onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het portret van Van der Kolk werd onthuld in het bijzijn van de sponsors en relaties van de Société, en van vrienden en familie, waaronder echtgenoot Pepijn Aardewijn (oud roeier, Olympisch zilver 1996) en hun twee dochters. Ook de Haarlemse sportwethouder Merijn Snoek en Marianne Heeremans, burgemeester van Heemstede, waren onder de aanwezigen. “Heel erg stoer”, reageerde de in Haarlem geboren Van der Kolk op de onthulling van haar portret. “Ik rijd bijna dagelijks over de Randweg langs het Kennemer Sportcenter en dan zie ik al die sporthelden. Heel gaaf om daar zelf tussen te hangen”. Op de vraag of ze nooit heeft gedacht dat ze daar niet al tussen had móeten hangen, antwoordt Van der Kolk heel eerlijk en met een grote glimlach: “Dat heb ik me wel eens afgevraagd ja.”

De in Zwanenburg woonachtige Van der Kolk is tegenwoordig actief als coach van de vrouwen bij de Koninklijke Nederlandse Roei Bond. Daarnaast geeft ze lezingen en clinics en is ze consultant op het gebied van leiderschapsontwikkeling.

Klik op de foto voor meer afbeeldingen. Foto’s (c) Johan Tempelaar.