Helden van Haarlem

Pim Mulier geëerd op Grote Markt in Haarlem

Het Pim Mulierjaar is begonnen en dat mag iedereen weten. Daarom werd de 150e geboortedag van de sportpionier groots gevierd, midden in Haarlem. Wie op dinsdag 10 maart in de buurt van de Grote Markt was, kon onmogelijk om de festiviteiten heen. 

Een lentezon breekt door, het is te koud om de jas uit te doen, maar de rits kan open. Aan de Grote Markt in Haarlem zitten de terrassen vol en lijkt het bijna zomer. Midden op het plein rennen tientallen voetballertjes rond. Tussen elke groep kinderen bevinden zich een of meerdere ballen. Aan de zijkant sturen trainers de jonge sporters aan.

‘Het doet mij een deugd zoveel sportende jeugd te zien naast die prachtige Bavokerk!’. Een kale man met bolhoed en ouderwetse kleding spreekt de F-jes van de Koninklijke HFC en de omstanders op het plein toe. Het is niemand minder dan Pim Mulier ‘zelf’, Nederlands grootste sportpionier ooit. Voor zijn honderdvijftigste verjaardag was de sportvader even terug in zijn geliefde stad. Ter ere van Mulier gaven de voetballertjes een demonstratietraining in de stad en vormden ze het getal 150, wat door een fotograaf vanaf de Bavokerk werd vastgelegd.

Even daarvoor verzamelden leden en relaties van de Societé Pim Mulier zich in Grand Café Brinkman. Met proseco en een driewerf hoera openden de genodigden daar officieel het Pim Mulierjaar. Societé-voorzitter Henk Uildriks interviewde de ´vader van de Nederlandse sport´, die met een knipoog onder de naam ‘Just Do It’, een campagne voorstelde waarbij elk kind in Nederland elke dag kan sporten.

Herman Opmeer, voorzitter van de werkgroep 150 jaar Pim Mulier, ziet de groots aangepakte dag als een belangrijk markeerpunt voor de komende periode. ´Met de voetballertjes en de acteur die als de man zelf rondloopt, maken we op een beeldende manier aan de hele stad duidelijk waar Pim Mulier voor stond. Het levert veel aandacht op, van de media, van mensen uit de stad en van betrokkenen bij de Societé. Dat mag ook wel voor het jaar wat komen gaat en vooral voor een man die zoveel heeft betekend voor de sport in Haarlem en Nederland.´

Een van de aanwezigen bij het tafereel was oud-voetballer, en een van de Helden van Haarlem, Ruud Geels. Met een glimlach kijkt hij naar de jonge sporters op de Grote Markt. ´Een betere dag om te sporten is er niet en dat zie je ook af aan die kinderen die hier blij rondrennen. Het is mooi om te zien dat mensen plezier hebben van sporten, daarom is het ook heel goed er dat het gedachtegoed van Pim Mulier zoveel aandacht krijgt.’