Helden van Haarlem

Kirsten van der Kolk in eregalerij Helden van Haarlem

Op woensdag 20 augustus wordt het portret van Kirsten van der Kolk toegevoegd aan de galerij Helden van Haarlem, waarin Haarlems grootste sporthelden worden geëerd. Van der Kolk wist in haar carrière als roeister vele medailles in de wacht te slepen, waaronder een bronzen en een gouden plak op de Olympische Spelen.

Van der Kolk werd op 18 december 1975 geboren in Haarlem. Ze nam in de dubbeltwee lichtgewicht met Marit van Eupen drie keer deel aan de Olympische Spelen. De tegenwoordig in Zwanenburg woonachtige roeister maakte haar Olympische debuut in 2000 (Sydney) met een zesde plaats. Na hun winst in het wereldbekerklassement in 2003 wonnen Van der Kolk en Eupen een jaar later de bronzen plak in op de Spelen in Athene.

Daarna stopte Kirsten met topsport om zich helemaal te wijden aan het moederschap. Geïnspireerd door de Zomerspelen in Athene vernoemde ze haar dochtertje naar de Griekse godin van de overwinning, Nike. Maar het begon daarna weer te kriebelen. In 2007 pikte Kirsten de draad weer op als toproeister. En hoe. Met Marit van Eupen won ze goud in Peking in de lichte dubbel twee. Het goud van Kirsten en Marit was van historische betekenis. Ze waren de eerste Nederlandse roeisters met een gouden medaille. Ze werden om die reden onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tegenwoordig is Van der Kolk bondscoach van de Nederlandse roeisters. Daarnaast is ze onder meer sportjournaliste, geeft ze lezingen en clinics en is ze consultant op het gebied van leiderschapsontwikkeling.

Waar de grote foto’s van de andere negentien Haarlemse sporthelden in de eregalerij steevast werden onthuld tijdens een feestelijke ceremonie in en buiten het Kennemer Sportcenter, gebeurt dat in het geval van Kirsten van der Kolk op Het Spaarne, bij haar oude roeivereniging Het Spaarne (Marisplein 5 – Heemstede). De onthulling van het portret vindt om 18:00 uur plaats en is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden. 

Foto: United Photo’s