Helden van Haarlem

Karate is als schaken, maar dan 80 keer sneller

Na zijn eerste proefles karate op 7-jarige leeftijd was Sebastiaan van Teeffelen direct verkocht. Bovendien bleek hij talentvol te zijn en na een jaar werd hij uitgenodigd om aan te sluiten bij Karate Kenamju Haarlem. Inmiddels is Sebastiaan 16 jaar, heeft hij diverse Nederlandse jeugdtitels op zijn naam staan, nam hij tweemaal deel aan de Europese Kampioenschappen en eenmaal aan het WK.

Met name het WK, in oktober 2019 in Chili, was spectaculair en indrukwekkend, vertelt Sebastiaan. ‘We waren nog maar net aangekomen of we kregen berichtjes van vrienden over rellen in Chili. Daar maakten we eerst nog wat grappen over maar toen we bij het hotel kwamen, zagen we daar bussen die in brand waren gestoken. Het liep volledig uit de hand. We gingen even op pad naar een winkel, maar kregen traangas in ons ogen en zijn snel teruggegaan naar het hotel waar we, behalve voor de wedstrijden, niet meer uit zijn geweest. Echt bizar.

De onregelmatigheden in Chili, begonnen na een verhoging van de tarieven van het openbaar vervoer, hadden ook gevolgen voor het WK. Sommige landen besloten zich terug te trekken, de sporters werden begeleid door militairen in busjes vervoerd en er mochten geen bezoekers meer bij de wedstrijden aanwezig zijn. Ondanks deze bizarre sfeer wist Sebastiaan op sportief gebied een keurig resultaat neer te zetten met een 7e plaats in zijn leeftijdscategorie.

Begin dit jaar stond het EK in Hongarije op het programma. Sebastiaan: ‘Dat was mijn tweede EK, nadat ik in 2019 in Denemarken al had meegedaan. Daar was ik als net 14-jarige de jongste deelnemer en heb ik de 9e plaats gehaald. Tuurlijk kom je om te winnen, maar ik was al hartstikke blij dat ik mee mocht doen. Dit jaar in Hongarije begon ik met drie winstpartijen. In de halve finale verloor ik echter van een Poolse tegenstander, die regerend wereldkampioen is in mijn leeftijdscategorie. In de herkansing ging ik voor de 3e plaats. Ik haalde een punt maar kreeg ook een strafpunt en verloor met 1-0. Onwijs balen, want ik had hem echt bíjna. Bijna de finale, bijna de 3e plaats, dat was toch wel zuur. Het duurde even voordat ik ook trots kon zijn op wat ik daar bereikt heb.’

‘Het mooiste aan karate vind ik dat je veel controle hebt over je lijf. Het gaat er niet om dat je zo hard mogelijk slaat, zoals bij bijvoorbeeld kickboksen, maar dat je snel bent. Het is een heel tactische sport, waar je moet afwachten op het goede moment om toe te slaan. Een soort schaken, maar dan tachtig keer zo snel. Als mensen deze sport op de Olympische Spelen zouden zien, denk ik dat heel veel mensen het mooi vinden om naar te kijken.’

‘Karate stond voor dit jaar voor het eerst op het programma bij de Olympische Spelen, dat wordt dus een jaartje later. Maar voor 2024 is karate niet voorgedragen, ik geloof dat ze hebben gekozen voor breakdance. Heel erg jammer. Het lijkt me geweldig om ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen, dat geldt voor elke sporter denk ik. Al zou 2024 voor mij denk ik te vroeg komen, ik ben dan 20 jaar en kom dan nog uit bij de junioren. Anders worden het de Jeugd Olympische Spelen. Als dat ook niet doorgaat, dan maar wereldkampioen haha. Ik wil sowieso altijd winnen!’.


Société Pim Mulier heeft vorig jaar een bescheiden financiële bijdrage geleverd aan de campagne van Sebastiaan van Teeffelen op Talentboek. ‘Dat is echt hartstikke top, daar ben ik heel dankbaar voor. De kosten zijn best wel hoog, met name rondom internationale toernooien, en de bond betaalt niet alles, dus de donatie van de Société heeft enorm geholpen’. Wanneer er weer een crowdfunding loopt, is die te vinden op de profielpagina van Sebastiaan.