Helden van Haarlem

Ruben Houkes

Ruben Houkes maakt deel uit van een illuster rijtje judoka’s. De Haarlemmer werd in 2007 gehuldigd als de vijfde Nederlandse wereldkampioen judo ooit. Anton Geesink, Wim Ruska en twee clubgenoten van Kenamju, Guillaume Elmont en Dennis van der Geest, gingen hem voor.

Houkes was de eerste Nederlander in zijn gewichtsklasse (tot 60 kilo) die dat huzarenstukje leverde. In de finale van het WK in Rio de Janeiro klopte hij de Georgiër Chergiani. Maarten Arens, bondscoach en toentertijd grote steun en toeverlaat van Houkes, zei daarover na afloop: “Wie is de eerste wereldkampioen bij de lichtgewichten? Dat wordt geheid een Triviant-vraag.”

Houkes, op zijn vijfde begonnen met judo, hoopte een jaar na het binnenhalen van de wereldtitel in Peking ook op de Olympische titel. Het werd brons. Pleister op de wonde: hij veroverde de allereerste Nederlandse medaille in Peking en kreeg in het Holland Heineken House een zoen op de wang van (toen nog) prinses Maxima.

Later heeft Houkes gezegd dat het brons van Peking hem toch meer heeft gedaan dan de wereldtitel in Rio de Janeiro. “De impact van die Olympische medaille is ongekend”, zei Houkes in Haarlems Dagblad. “Het WK is voor één doelgroep, de Olympische Spelen zijn voor de hele wereld. Tijdens het WK zat ik in een trance, die ging voorbij in een roes. Ik kreeg niets van de omgeving mee. Van Peking herinner ik me elke nanoseconde. Er ontging me niets: de lichaamstaal van de tegenstanders, de geuren en geluiden, de vreugde die zich van mij meester maakte toen ik besefte dat het brons me niet meer kon ontglippen.”

Ruben Houkes won tijdens het EK van 2005 en 2006 brons en in 2008 zilver. Hij stopte eind 2009 met topjudo en is mededirecteur van sportmarketingbureau 2Basics in Haarlem. Ook op dat vlak scoort hij. Doorzetter Houkes werd in 2011 uitgeroepen tot beste sportmarketeer van Nederland.

Externe links 
Voor de Wikipedia-pagina over Ruben Houkes: klik hier.