Helden van Haarlem

Marjan Ridder

Wie in Haarlem badminton zegt, zegt Duinwijck en de familie Ridder. Ruim dertien jaar nadat Rob Ridder met zijn portret een plekje heeft gekregen aan de buitenmuur van het Kennemer Sportcenter is ook zijn echtgenote Marjan terecht opgenomen in de eregalerij van Haarlemse ex-topsporters. Ze zijn daarin het eerste echtpaar.

De geboren en getogen Haarlemse Marjan (van 3 mei 1953) en Rob kennen elkaar al heel lang. Toen hij een jaar of elf was nam zij bij Duinwijck de plaats van Robs zus als dubbelspelpartner in. Marjan ontpopte zich in de jaren ’70 tot een nationale topper die ook internationaal aan de weg timmerde. In 1969 werd zij met Joke van Beusekom Europees jeugdkampioene in het meisjesdubbel. Acht jaar later behaalde het duo zelfs zilver in Malmö tijdens het allereerste WK badminton. Met Rob pakte Marjan in het gemengd dubbel tweemaal brons (in ’76 en ’78) tijdens het EK. In 1978 werden ze ook derde op het befaamde All England-toernooi. Marjan Ridder sloeg in totaal 17 nationale titels bij elkaar.

In 1994 speelde Marjan als veertigjarige haar laatste competitiewedstrijden voor het eerste team van Duinwijck. Wie gedacht had dat ze op latere leeftijd het pluimpje definitief in de wilgen zou hangen, kwam bedrogen uit. Met haar man begon ze als vijftiger aan haar tweede jeugd. Inmiddels heeft Marjan diverse Europese- en wereldtitels te pakken als veterane. In 2011 ontving toenmalig sportwethouder Jack van der Hoek Duinwijck 1 en het echtpaar Ridder op het stadhuis van Haarlem. Duinwijck vanwege de 24ste landstitel, de zesde bekeroverwinning en het  behalen van de Europa Cup. Rob en Marjan Ridder werden in het zonnetje gezet omdat ze in 2011 in Vancouver wereldkampioen waren geworden. In de categorie 60+ won zowel Rob als Marjan in september 2016 in Slovenië twee Europese titels in het dubbelspel.

Met zulke ouders kon het niet anders dat ook hun zoons Rein en Koen talenten bleken in het badminton. Koen heeft veel toptoernooien in het buitenland gespeeld en had zelfs even de hoop zich te plaatsen voor de mannendubbel op de Olympische Spelen van Londen (2012).

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Marjan Ridder: klik hier