Helden van Haarlem

Loek Biesbrouck

Met Johan Neeskens behoort Haarlemmer Loek Biesbrouck tot de grootste voetballers die het Heemsteedse RCH heeft voortgebracht. Hij was de “architect” van het elftal dat in 1953 het landskampioenschap voor zich opeiste.

Biesbrouck speelde in de jaren vijftig 19 keer in het Nederlands elftal, waarvan twaalf keer als aanvoerder van Oranje. Hij debuteerde als international in 1947 tegen Zwitserland. Nadien is hij nog vele jaren op 1 januari te bewonderen geweest als oud-international in de nieuwjaarswedstrijd tegen Koninklijke HFC.

Als jongen van elf werd Biesbrouck al lid van RCH. Hij wilde aanvankelijk keeper worden, maar omdat de Racing over veel jeugdkeepertjes beschikte, kwam het Haarlemse spelertje terecht op het middenveld. Hij zou daar uitgroeien tot een grote vedette, die overigens wars was van vedetteneigingen. Op 17-jarige leeftijd debuteerde Biesbrouck in het eerste van RCH. Tussen 1938 en 1961 zou hij voor dat elftal ruim 500 wedstrijden spelen.

Daarna trapte hij in lagere elftallen nog onverdroten een balletje. Hij stopte als veteraan pas op 63-jarige leeftijd met voetballen. In 1953 beleefde Biesbrouck met RCH het hoogtepunt. Dik zestigduizend toeschouwers zagen in de Rotterdamse Kuip hoe RCH in een beslissingswedstrijd Eindhoven versloeg. Wie er niet bij kon zijn, volgde op het Phoenix-terrein in Haarlem het radioverslag van Bob Spaak via de luidspeakers. ’s Avonds zag het zwart van de mensen op de Grote Markt, waar het kampioenselftal gehuldigd werd.

Loek Biesbrouck, die een assurantiekantoor had aan de Leidsevaart, was volgens diens ploeggenoot en keeper Joop Wille als mens bescheiden en aimabel en als tweebenige speler een sieraad voor het voetbal. Biesbrouck was bepaald niet gemeen. Hij heeft in al zijn officiële wedstrijden nimmer een waarschuwing gekregen. Biesbrouck is nooit gevallen voor aanlokkelijke aanbiedingen uit Frankrijk en Italië.

Loeki de Leeuw, de voormalige mascotte van de Ster reclame, heeft zijn naam te danken aan Biesbroucks voornaam. Hij kreeg als aanvoerder van Oranje voor de uitwedstrijd tegen Engeland van de KLM een mascotte aangeboden in de vorm van een leeuw. Daarna kreeg het speelgoeddier zijn naam, omdat Loeki volgens Biesbrouck beter klonk dan bij voorbeeld Abe de Leeuw (Abe Lenstra). Biesbrouck is op 20 december 2005 overleden.

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Loek Biesbrouck: klik hier