Helden van Haarlem

Kees Akerboom

Acht keer Nederlands kampioen. Drie keer met Flamingo’s, vijfmaal met Den Bosch. 187 interlands. Akerboom werd drie keer gekozen tot speler van het jaar.

Kees Akerboom strijdt met Rik Smits om de eretitel, “beste Nederlandse basketballer” ooit. Smits werd vooral een vedette na zijn oversteek naar de VS. Akerboom had geen trek in een Amerikaans avontuur en is Nederland altijd trouw gebleven. Scouts kwamen diverse keren tevergeefs naar ons land. Eén ding is boven elke twijfel verheven: Akerboom is de beste basketballer die Haarlem ooit heeft voortgebracht èn de beste Nederlandse schutter aller tijden.

De 2.07 meter lange speler had één specialiteit. Hij kon de ballen er van alle afstanden in mikken, hoe groot de afstand ook was. Zoals Johan Cruijff voetballen leerde op straat, bekwaamde Akerboom zich in zijn sport in de jaren zestig op de Haarlemse pleintjes. Hij was daar vaak in zijn eentje bezig. En maar mikken, en maar schieten. Uren, dagen, jaren. De bekende coach Jan Janbroers zag wat voor groot talent de slungelachtige puber was in het pleintjesbasketbal, toen die een jaar of zestien was.

In de jaren ’70 maakte het beroemde Levi’s Flamingo’s onder leiding van Janbroers mede dankzij het dodelijke schot van Akerboom furore in Nederland en Europa. De Haarlemse club werd in 1971, 1972 en 1973 driemaal achtereen Nederlands kampioen. Een sensatie was in die tijd de zege in de Europa Cup van Levi’s Flamingo’s tegen Real Madrid. Haarlem was toen met Amsterdam de basketbalstad van Nederland.

In 1975 vertrok Akerboom naar Den Bosch. Maar zijn Haarlemse fans konden tot in de jaren tachtig nog van hem genieten tijdens de Haarlem Basketball Week.

Akerboom stopte in 1986 met topbasketbal, na jaren getob met een knieblessure. Maar de naam Akerboom blijft voortleven in het nationale basketbal. Kees Akerboom jr, inderdaad de zoon van, is inmiddels in de voetsporen getreden van zijn vader.

Externe links
Voor de Wikipedia-pagina over Kees Akerboom: klik hier