Helden van Haarlem

Guillaume Elmont

Guillaume Elmont was op 9 september 2005 in Cairo pas de derde Nederlandse judoka die wereldkampioen wist te worden. Anton Geesink en Wim Ruska gingen hem voor. De Haarlemmer pakte het goud in de klasse tot 81 kilo. Clubgenoot Dennis van de Geest haalde twee dagen na Elmonts succes in de klasse boven 95 kilo hetzelfde huzarenstukje uit.

Guillaume Elmont is de vijfde judoka van Kenamju die met zijn foto in de eregalerij van Haarlemse sporthelden hangt. Hij is vanaf 11 april 2016  aan de buitenmuur van het Kennemer Sportcenter buurman van Claudia Zwiers, Jessica Gal, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. Kenamju mag met recht hofleverancier worden genoemd van de portrettengalerij.

Guillaume Elmont leerde net als zijn jongere broer Dex het judovak van zijn vader. Ricardo Elmont deed in 1976 namens Suriname mee aan de Olympische Spelen van Montreal. Guillaume Elmont – afgestudeerd klinisch psycholoog – was tot eind 2012 als kapitein van de Koninklijke Landmacht lid van de Defensie Topsport Selectie. Daar kwam door bezuinigingen een eind aan.

De oudste van de Elmont-broers pakte twee jaar na het wereldgoud brons op het WK. Hij heeft vijf Europese judomedailles gewonnen en werd elf keer Nederlands kampioen. Guillaume Elmont heeft in 2004, 2008 en 2012 zonder medaillesucces deelgenomen aan de Olympische Spelen. Zijn beste prestatie was een vijfde plaats in Peking (2008).

Hij was van plan in 2016 in Rio de Janeiro voor de vierde keer aan de Olympische Spelen mee te doen. Maar in oktober van 2015 moest hij zijn judocarrière abrupt beëindigen, toen hij een bicepspees afscheurde. Dat gebeurde tijdens zijn werk als performancecoach bij Ajax. Elmont wilde een voetballer helpen bij het maken van een handstand. Toen knapte zijn pees. Einde olympische droom, einde topsport.