Helden van Haarlem

Claudia Zwiers

Twintig dagen voor haar veertigste verjaardag en drie jaar na haar afscheid van de topsport is judoka Claudia Zwiers op 3 november 2013 opgenomen in de eregalerij van Haarlemse sporthelden. Sindsdien hangt haar levensgrote portret aan de muur van het Kennemer Sportcenter.

De Haarlemse, een pupil van Cor van der Geest, behaalde tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta een bronzen plak in de klasse tot 66 kilo. De judoka, die in het dagelijks leven in dienst is van de politie als docente geweldsbeheersing, won in datzelfde jaar in Den Haag de Europese titel. Twee jaar later werd Claudia Zwiers moeder van dochtertje Demi.

Het moederschap vormde voor haar geen beletsel om te blijven judoën op hoog niveau, al moest ze vaak compromissen sluiten tussen haar gewenste aanwezigheid thuis en de judomat. Mede om die reden moest ze de Olympische Spelen van Sydney (2000) aan haar voorbij laten gaan. Maar vier jaar later, in Athene, was ze er voor de tweede keer bij op de Olympische Spelen.

In totaal werd Claudia Zwiers vijfmaal derde op het EK judo. In 2005 was er brons voor haar in de klasse tot 78 kilo op het WK in Caïro. Zwiers werd in 2009 voor de twaalfde keer nationaal kampioene. Dat was nog niemand voor haar gelukt. Jessica Gal bijvoorbeeld, wier foto eveneens aan de muur van het Kennemer Sportcenter hangt, kwam tot tien nationale titels. Toen Claudia Zwiers haar twaalfde titel won, droeg ze tijdens de huldiging een T-shirt met de tekst ‘Moeder Gans’. “Zo noemen ze me bij Kenamju”, aldus Zwiers. “Ik neem al mijn jongere collega’s onder de vleugels.”

Het is ook een unicum dat Claudia Zwiers op haar 36ste nog een nationale titel pakte. Daarmee werd ze, op dat moment, de oudste judokampioene ooit van Nederland. In 2010 stopte ze als topsporter. Maar dat betekende niet dat ze haar judopak helemaal in de wilgen hing. Twee jaar na haar afscheid bijvoorbeeld werd de toen 38-jarige in het Russische Kazan eerste tijdens het WK voor politiemensen. In de zomer van 2022 werd Claudia tijdens de Wereldspelen voor politie- en brandweermensen kampioen in haar categorie. Bijzonder was dat ze in Rotterdam Cor van der Geest als coach weer aan haar zijde had. Ook bijzonder was de spontane huldiging enkele dagen na het behalen van haar titel bij het Kennemer Sportcenter. Zo goed en zo kwaad als het kan wil ze ook talenten blijven begeleiden.

Externe links 
Voor de Wikipedia-pagina over Claudia Zwiers: klik hier.