Haarlems voetbalfeest bij nostalgisch duel

De nabootsing van de eerste voetbalwedstrijd van Nederland heeft een geslaagde dag en een spannend duel opgeleverd. Op De Koekamp in Haarlem, waar Pim Mulier in 1879 het voetbal introduceerde, namen oud-spelers van de Koninklijke HFC en EDO het tegen elkaar op in een unieke, nostalgische sfeer.

Door: Jesper Langbroek
In het kader van het 150e geboortejaar van voetbalpionier Mulier waren er op 21 augustus allerlei activiteiten georganiseerd om de intrede van voetbal in Nederland te vieren. In de ochtend begon de dag met een zeskamp voor tweehonderd kinderen die hun balkunsten vertoonden door penalty’s te nemen of zo ver mogelijk in te gooien. Met ouderwetse muziek, een kop van jut en leden van de theatergroep De Eglantier in klassieke kleding werd toegewerkt naar een herbeleving van de eerste officiële voetbalwedstrijd van Nederland

Op De Koekamp introduceerde Pim Mulier als veertienjarige jongen het voetbalspel bij zijn vrienden. De voetbalpionier en tevens initiatiefnemer van de Elfstedentocht richtte de Koninklijke HFC op, in 1879 de eerste voetbalclub van Nederland. Met de regels en tenues uit die tijd werd deze gebeurtenis herbeleefd onder leiding van de Haarlemse scheidsrechter Ruud Bossen. Nadat de ex-Eredivisie-scheidsrechter de ouderwetse spelregels had uitgelegd, verzorgde een Pim Mulier-imitator de aftrap. Dit was het startsignaal voor de twee achttallen van HFC en EDO om met de leren bal met veter aan de slag te gaan.

Namens HFC toonden mannen als HFC-voorzitter Gert Jan Pruijn, clubman Richard Kerkman en lid van verdienste Jaap See aan het voetballen niet verleerd te zijn. In het shirt van EDO maakten ex-betaald voetbal spelers Theo Blum en Theo Koenekoop hun opwachting, evenals Ted Verdonkschot, voormalig trainer van de zondagselectie van EDO en huidig assistent-trainer Telstar. 

In de eerste helft van de wedstrijd, die in totaal twee keer 25 minuten duurde, brachten Ronald Duijtshoff (HFC) en Jan Uitendaal (EDO) de ruststand op 1-1. Die stand bleef op het scorebord staan, omdat scheidsrechter Bossen drie doelpunten moest afkeuren. Man of the match werd HFC-doelman Tom van Schaik, die een strafschop wist te keren.

Na het laatste fluitsignaal van Bossen en een ereronde van de spelers bleven de bezoekers nog even hangen om te genieten van de gemoedelijke sfeer en het zonnetje. De opkomst van ruim vijfhonderd mensen betekende voor de organisatie een geslaagde dag en voor de bezoekers een weerzien met veel oude bekenden. Bijpratend over de wedstrijd herbeleefden zij oude tijden en de eerste voetbalwedstrijd van Nederland.