Helden van Haarlem

Haarlems turntalent gaat internationaal

Op haar zevende werd Sanna Overbeek lid van turnvereniging BATO in Haarlem. Inmiddels is Sanna veertien jaar, turnt ze zesentwintig uur per week, komt ze uit voor Jong Oranje en neemt ze deel aan internationale wedstrijden met BATO of namens de KNGU. Zo nam het Haarlemse turntalent in mei van dit jaar met Jong Oranje van de KNGU deel aan het jeugd-EK in Brussel en turnde ze interlands tegen Oostenrijk en Zweden.

In 2011 werd Sanna ondersteund vanuit het talentenfonds van de Société Pim Mulier door middel van een bijdrage in de reiskosten voor deelname aan toernooien en trainingsstages. “We hadden een meerdaagse training met Jong Oranje in Heerenveen”, vertelt Sanna. “De turnsters die worden geselecteerd komen uit het hele land. Je ziet elkaar dus niet veel en daarom is het goed dat we elkaar op zo’n stage leren kennen en samen trainen. De focus ligt er op dat we echt een team worden. Verder werk je ook met andere trainers dan je eigen clubtrainer en krijg je dus andere aanwijzingen en tips.”

Op het jeugd-EK wist Jong Oranje, met Sanna in de gelederen, boven verwachting te presteren door als zesde te eindigen in het eenentwintig landen tellende deelnemersveld. Sanna: “De KNGU (gymnastiekbond) was heel erg tevreden dat we bij de eerste acht zijn geëindigd. Zelf heb ik drie van de vier toestellen gedaan: vloer, brug en sprong. Alleen de balk niet. Mijn beste onderdeel is de brug met ongelijke leggers. Het was heel erg leuk om mee te doen en om mee te maken hoe het werkt op zo’n toernooi. Zo train je voor de wedstrijd in een andere zaal en heb je weinig inturntijd. En ik heb voor het eerst een wedstrijd op het podium geturnd. Maar ik was niet extra zenuwachtig of zo. Alleen een klein beetje wedstrijdspanning, dat heb ik altijd wel.”

 “Het was indrukwekkend om Rusland te zien, die turnen heel erg ‘strak’ met een mooie techniek. Rusland is een van de beste turnlanden, samen met China en Amerika. Terwijl een land als Litouwen niet zo goed was, dat zou bij ons het niveau tweede divisie zijn. Ik vond het erg leerzaam om internationale ervaring op te doen op het EK. In 2013 hoop ik mee te doen met het Europees Jeugd Olympisch Festival. En mijn ultieme droom is om mee te doen aan de Olympische Spelen, het hoogste toernooi dat je kunt bereiken. In 2016 zijn die in Rio de Janeiro in Brazilië en ben ik achttien, dus wie weet…”.