Helden van Haarlem

Haarlemmer Job de Ruiter pakt zilver in Parijs

Op het grootste internationale jeugdtoernooi van Europa, CEP-Marathon fleuret in Parijs, heeft floretschermer Job de Ruiter (Haarlem, 15 jaar) van HollandSchermen zilver behaald.

Al jaren reizen Alkmaarse en Haarlemse jeugdschermers van HollandSchermen af naar dit zware toernooi waar dit jaar maar liefst 1000 schermers uit 30 landen op de loper verschenen. Job de Ruiter schermde in zijn categorie met 379 deelnemers. Op zaterdag werden er twee poules geschermd waarbij Job alle wedstrijden met overmacht won wat hem een voorlopige 12e plaats opleverde.

Op zondag werd nog een derde poule geschermd waarin de Ruiter ook alle wedstrijden naar zich toetrok. Met een vijfde plaats op het tableau kon hij aan de eliminaties beginnen. Door zijn hoge plaatsing was hij voor de eerste eliminatie vrijgesteld. Hierna volgde vier partijen die hij vrij eenvoudig won. Bij de vijfde eliminatie werd het voor het eerst spannend tegen de Amerikaan Kang. Hier wist de Ruiter een achterstand van 5-8 om te buigen naar winst: 10-9. Vervolgens kwam Job na uitschakeling van de Fransman Popesco en de Pool Olszowski bij de laatste vier terecht.

Zijn tegenstander in de halve finale, de Brit Harry Bird, die de partij ervoor nog op indrukwekkende wijze een Portugees uitschakelde, maakte tegen de Ruiter geen enkele kans. Zo kwam hij met een winst van 10-5 in de finale terecht. Hier moest hij het opnemen tegen de Turk Menkuer, een zeer sterke tegenstander waar de Ruiter tijdens een ander toernooi al eens van gewonnen had. Nu pakte de Turk de winst met 10-6, wat de Ruiter de eerste en enige verliespartij van het toernooi opleverde.

Aan het eind van deze lange zondag kon Job de Ruiter, als eerste Nederlandse jeugdschermer ooit, plaats nemen op het podium en met een verdiende tweede plaats naar huis! Job de Ruiter wordt gesteund door het talentenfonds van de Société Pim Mulier en gesponsord door Klavertje Vijf uit de Vijfhoek in Haarlem

Door middel van een talentenfonds levert de Société Pim Mulier een bescheiden bijdrage aan jonge en talentvolle sporters uit Haarlem. Klik hier voor meer informatie over het talentenfonds.