Helden van Haarlem

Guillaume Elmont tussen Helden van Haarlem

Op maandag 11 april is bij het Kennemer Sportcenter het portret van Guillaume Elmont onthuld. Elmont maakt hiermee deel uit van de eregalerij ‘Helden van Haarlem’, waarmee de grootste Haarlemse sporthelden worden geëerd. Elmont werd in 2005, in navolging van Anton Geesink en Wim Ruska, wereldkampioen judo (tot 81 kilo).Guillaume Elmont leerde net als zijn jongere broer Dex het judovak van zijn vader. Ricardo Elmont deed in 1976 namens Suriname mee aan de Olympische Spelen van Montreal. De oudste van de Elmont-broers pakte twee jaar na het wereldgoud brons op het WK. Hij heeft vijf Europese judomedailles gewonnen en werd elf keer Nederlands kampioen, waarmee hij nationaal recordhouder is. Guillaume Elmont heeft in 2004, 2008 en 2012 deelgenomen aan de Olympische Spelen. Zijn beste prestatie was een vijfde plaats in Peking (2008). Elmont was van plan in 2016 in Rio de Janeiro voor de vierde keer aan de Olympische Spelen mee te doen. Maar in oktober van 2015 moest hij zijn judocarrière abrupt beëindigen, toen hij een biceps-pees afscheurde.

Guillaume Elmont is de vijfde judoka van Kenamju die met zijn foto in de eregalerij van Haarlemse sporthelden hangt. Claudia Zwiers, Jessica Gal, Dennis van der Geest en Ruben Houkes gingen hem voor, waarmee Kenamju met recht hofleverancier van de eregalerij mag worden genoemd.

De eregalerij Helden van Haarlem is een initiatief van de Société Pim Mulier, die zich geheel in de geest van sportpionier Pim Mulier inzet voor het op uiteenlopende manieren stimuleren en ondersteunen van de breedte- en topsport. Dit doet zij onder meer door het eren van voormalige aan de stad Haarlem verbonden topsporters en het stimuleren van jonge en talentvolle Haarlemse sporters door middel van een talentenfonds.