Helden van Haarlem

Guido Bonsen houdt Pim Mulier-lezing

Al ruim acht jaar is Guido Bonsen bondscoach van de paralympische atleten. In die rol was hij aanwezig op de Paralympics van 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro). Op maandag 20 november zal Bonsen de veertiende Pim Mulier-lezing voor zijn rekening nemen.

Bonsen werd aangesteld om te werken aan de professionalisering van de paralympische atletiek in Nederland. Dat leidde tot successen, onder meer op de Paralympische Spelen. Daar waar Nederland in 2008 slechts drie atletiekmedailles behaalde, waren dat er zowel in 2012 als in 2016 zeven. Ook op het onlangs gehouden WK Para-Atletiek wist Bonsen met zijn team de nodige medailles te behalen. Onder meer Marlou van Rhijn en wheeler Kenny van Weeghel gingen met eremetaal naar huis.

Het was overigens Bonsen zelf die aan de basis stond van de succescarrière van ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn. De meervoudig Olympisch medaillewinnaar, goud en zilver in 2012 en tweemaal goud in 2016, was teleurgesteld gestopt met zwemmen, de sport waarin zij eigenlijk de Paralympics hoopte te halen. Daarop zei Bonsen haar dat ze de ‘ideale’ handicap had om aan atletiek te doen.

Tijdens de Pim Mulier-lezing zal Bonsen ingaan op de ontwikkeling en stand van zaken van de paralympische sport in het algemeen en de professionalisering van de atletiek in het bijzonder. Locatie en tijden volgen later, maar zet de datum vast in uw agenda.

Foto: Mathilde Dusol