Helden van Haarlem

Claudia Zwiers versterkt bestuur Société

Claudia Zwiers is toegetreden tot het bestuur van de Société Pim Mulier. De voormalige topjudoka, die in 1996 en in 2004 voor Nederland uitkwam op de Olympische Spelen, wil zich met name inspannen voor de ondersteuning van (top)sporttalenten. Eerder dit jaar voegde ook Jan Berkhout (Pieters Bouwtechniek) zich bij het bestuur van de tienjarige Société. 

Op de erelijst van de in Haarlem geboren en getogen Zwiers prijken onder meer een bronzen Olympische medaille, één Europese titel en twaalf nationale titels. Eind vorig jaar werd het portret van Claudia Zwiers dan ook, tegelijk met dat van Ruben Houkes, toegevoegd aan de eregalerij Helden van Haarlem aan het Kennemer Sportcenter. “Ik ken de Société via mijn netwerk en via vrienden in het Haarlemse”, vertelt Zwiers nu. “Door de onthulling van mijn portret kwamen we verder in contact en werd ik gevraagd het bestuur te komen versterken. Ik vind het erg leuk en vooral een enorme eer dat ik deel mag nemen aan de Société.”

Het sporthart van Zwiers klopt met name voor jeugdsport en talentonwikkeling. “Ouders steken veel tijd en geld in hun kind, maar soms is extra ondersteuning onmisbaar. Zeker voor jonge talenten die trainingskampen of wedstrijden in het buitenland hebben. Ik hoop dat we met de Société veel talenten kunnen helpen om hun doelen te halen. We moeten ons daarbij beseffen dat topsport alleen kan bestaan door wat daar ‘onder’ zit, de breedtesport. Zeker gezien de bezuinigingen op sport, denk aan schoolzwemmen, vind ik het belangrijk om alle kinderen in aanraking te brengen met sport, ze te besmetten met het sportvirus. Als je nooit gesport hebt, weet je ook niet hoe waardevol en leuk dat is, hoe het voelt.”

Zwiers is werkzaam als docente geweldsbeheersing bij de politie en won in 2013 de titel Politiesportvrouw van het jaar. Verder is Zwiers namens de Johan Cruyff Foundation en de Judo Bond Nederland ambassadeur voor het G-judo in Nederland. Ook is ze nog altijd verbonden aan ´haar´ vereniging KenAmJu, al komt ze daar door een knieblessure momenteel niet toe aan het geven van training aan jonge kinderen of het begeleiden van talenten. Ze hoopt snel weer fit te zijn. Ook om, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, deel te nemen aan de WK Masters 2015 die in Nederland worden gehouden. Daarnaast is Zwiers trotse moeder en supporter van dochter Demi, die aan atletiek doet. Zwiers: “ze heeft gejudood, maar ik ben toch blij dat ze deze keuze heeft gemaakt omdat ze in het judo altijd ‘de dochter van’ zou zijn. Bovendien kan ik nu gewoon als moeder aan de kant staan en roepen wat ik wil.”

Foto: Johan Tempelaar