Helden van Haarlem

Meer dan alleen een gezelligheidsclub

Zonder steun van het bedrijfsleven zou de Société Pim Mulier haar werk niet kunnen doen. Maar wie zijn nu die sponsors en waarom ondersteunen ze projecten als Helden van Haarlem en het jeugdtalentenfonds? Op deze site stellen we ze aan u voor. In deze aflevering: Timmers Elektro- en Illuminatietechniek.

‘Ik heb wel wat met Haarlem’, zegt Alain Timmers met gevoel voor understatement. Om zichzelf direct te corrigeren. ‘Eigenlijk gewoon heel veel’. Timmers, eigenaar van Timmers Elektro- en Illuminatietechniek, zet zich veel en graag in voor de stad, onder meer op muziek- en sportgebied.

Alain Timmers is een man die altijd ‘bezig’ is. In de eerste plaats met familie, vrienden en zijn bedrijf, maar ook als bassist van het in Haarlem wereldberoemde Ampzing Genootschap, met het trainen en begeleiden van startende hardlopers (van kruk tot crack) of met zijn meest recente initiatief om op de Haarlemse Grote Markt de ‘Grootste Band van Nederland’ bij elkaar te krijgen. Timmers bezoekt verder regelmatig activiteiten en bijeenkomsten in de stad en kwam zo ook bij de Société terecht toen er een workshop curling op het programma stond. Timmers hoefde niet lang na te denken toen hem werd gevraagd of hij toe wilde treden tot de sponsorgroep van de Société. ‘De ideeën van de Société vind ik sympathiek, zoals het ondersteunen van jonge sporters en de ‘galerij der groten’ aan het Kennemer Sportcenter. De Société is duidelijk meer dan alleen een gezelligheidsclub’.

Zelf heeft Timmers jarenlang gevoetbald en gesquasht en hij nam deel aan diverse ‘Haarlemse lopen’ als de Grachtenloop. Momenteel doet hij aan hardlopen en gaat hij om de dag naar de sportschool (‘een ouderwetse, met van die brede jongens die aan de ijzers trekken.’). Daarnaast was hij eigenaar van damessportschool Delphis, waar inmiddels zijn zoon Toby de scepter zwaait. Zijn oudste zoon Guy staat op de nominatie om op een dag eigenaar te worden van Timmers Elektro- en Illuminatietechniek, zoals Alain dat stokje eerder van zijn vader overnam, en die weer van de zijne.

‘Mijn opa, W.C.J. Timmers, heeft het bedrijf in 1924 opgericht, hij was loodgieter en had een handeltje in behang en verf. Omdat er bij veel klussen in huis elektrowerk kwam kijken, liet hij zich omscholen tot loodgieter/elektricien. Na zijn overlijden heeft mijn vader de zaak half jaren ’50 voortgezet. Hij begon serieus te pionieren met kerst- en feestverlichting, nadat mijn opa kort na de oorlog de Cronjéstraat van kerstverlichting had voorzien, als eerste winkelstraat in Nederland. Zelf heb ik de zaak in 1985 overgenomen en is er afscheid genomen van het loodgieterswerk. Ook ben ik gaan snijden in het personeelsbestand en met een vaste groep ZZP-ers gaan werken, ik wil liever een klein en flexibel bedrijf dat niet afhankelijk is van recessie.’

‘Het accent is steeds meer op kerst- en feestverlichting komen te liggen, momenteel beslaat dat denk ik zo’n 80% van ons werk. Vroeger maakten we alle verlichting zelf, nu halen we de ’traditionele’ versiering – kerstklokjes, sterren, rendieren – uit het buitenland, daar kunnen ze dat veel goedkoper maken. Maar als mensen echt iets origineels willen, ontwerpen we dat zelf. Helaas wordt er vaak gekozen voor de conventionele verlichting, of je nu in Amstelveen of in Schappingerdam komt, alles ziet er hetzelfde uit. Gelukkig hebben we hier de Stichting Haarlem Lichtstad, met creatieve mensen.’

De in Haarlem welbekende kerstverlichting, met de karakteristieke contouren van de St. Bavokerk, is een ontwerp van Alain Timmers. ‘Bij de Scrooge-voorstelling Loes en Marlie van Brigitte Kaandorp stond zo’n ding als achtergrond op het toneel, bij de slotscène. Daar was ik toch wel even trots op’. Ja, het is overduidelijk. Deze man heeft best wel wat met Haarlem. Eigenlijk gewoon heel veel.

www.timmers.nl

Tekst en foto: Johan Tempelaar