Helden van Haarlem

Kick Smit

Landskampioen met HFC Haarlem in 1946. Scoorde tussen 1934 en 1946 in 29 interlands 26 doelpunten. Kick Smit is de beroemdste voetballer die Haarlem heeft voortgebracht. Hij was waarschijnlijk nóg beroemder geworden als zijn loopbaan niet was onderbroken door de Tweede Wereldoorlog.

WO II brak de carriëre van de geniale speler in twee episoden. In de vooroorlogse liet hij bij HFC Haarlem zijn beste spel zien, er na behaalde hij zijn grootste succes: Smit werd in 1946 met de club landskampioen. Tussen 1940 en 1945 maakte Smit een uitstapje naar HBC in Heemstede. De overgang was niet genomen uit geloofsovertuiging. Smit was katholiek en HBC een katholieke club, maar Smit koos voor de zekerheid van brood op de plank. Uitgeverij Spaarnestad, een katholiek bedrijf, bood Smit een baan aan. Dat was in die jaren een groot goed. Het niveau bij de Heemstede Berkenrode Combinatie was te laag voor de wondervoetballer. Toch bleek dat bij zijn rentree als roodbroek na de oorlog geen beletsel HFC Haarlem naar het kampioenschap te leiden.

Als voetballer was Smit zijn tijd ver vooruit. Officieel was hij linksbinnen, maar tijdens de wedstrijd dook hij overal op het veld op. Hij dankte er zijn bijnaam aan: ‘de swerver’. In het jargon van het hedendaagse voetballer zou de tactisch sterke Smit een multifunctionele voetballer heten.

Kick Smit speelde 29 interlands. Hij scoorde daarin 26 doelpunten. Dat zijn er twee meer dan Marco van Basten. Smit speelde in Oranje met onder meer Faas Wilkes en Abe Lenstra. Uit de drie namen van de wondervoetballers ontstond later de stripheld Kick Wilstra. Op het wereldkampioenschap in Italië (1934) werd Oranje kansen toegedicht op de wereldtitel. Het lied ‘We gaan naar Rome’ (plaats van handeling voor de finale) was een kraker.

Externe links
De zonen van Kick Smit hebben een fraaie website opgezet met allerlei achtergrondinformatie, plakboeken, krantenknipsels, videobeelden en nog veel meer: www.kicksmit.com.

Voor de Wikipedia-pagina over Kick Smit: klik hier.